Eleccions crucials per a l’estabilitat del govern de Pedro Sánchez. Segona oportunitat d’arribar a la presidència de la Generalitat per a Carles Puigdemont. Ocasió de mesurar la força de l’independentisme després dels indults i l’amnistia. Un capítol més de l’enfrontament entre els dos grans partits independentistes. Aquests són els arguments que treballen les agències internacionals de notícies, que forneixen d'informació a la majoria dels mitjans de comunicació del món.

Les eleccions al Parlament “ofereixen una nova oportunitat al líder separatista exiliat”, la “possibilitat que retorni al poder [Carles Puigdemont] que va liderar l’intent de secessió del 2017, o bé un govern anti-independentista liderat pel Partit Socialista”, deia el text que l’agència de notícies britànica Reuters ha mantingut aquest diumenge a la portada de la secció de notícies europees.

L’agència ofereix les dues narratives principals d’aquestes eleccions. Prioritza la competència dins l’independentisme. Junts és qualificat de partit “de línia dura”, mentre que ERC és “el rival més moderat que actualment governa la rica regió”. La segona narrativa examina l’actuació del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la “sorprenent aturada de cinc dies” a l’inici de la campanya electoral. “Un govern català encapçalat pels socialistes de Pedro Sánchez posaria fi a una dècada de governs separatistes que han sacsejat la política espanyola, i seria una reivindicació del seu enfocament conciliador”.

Cap al final, però, avisa que la realitat no és tan senzilla: “Qui guanyi probablement haurà de governar amb aliances… La votació de diumenge anuncia l'inici de negociacions per una coalició que s’allargaran força”.

“Els catalans voten per mesurar la força del moviment separatista i el grau de reconciliació amb Espanya”, titula l’estatunidenca Associated Press, l’agència més gran del món. És el mateix plantejament que Reuters, més ampli i despersonalitzat, sense Puigdemont. “L’elecció serà un examen tant de la força del moviment separatista com de les polítiques del primer ministre Pedro Sánchez”. L’agència recorda que es presenten nou partits amb opcions d’obtenir representació i no s'espera que cap ni s'acosti a la majoria absoluta. “Saber pactar serà fonamental”, conclou.

El text d’AP dona més pes al relat més espanyolcèntric. “L'amnistia forma part de la intensa empenta de Sánchez per reduir les tensions a Catalunya, que també inclou l'indult de líders separatistes empresonats. Si els votants no ho validen donant suport al partit socialista, seria un cop per al líder que encapçala un govern de coalició a Madrid”. AP inclou les que són, potser, les millors imatges del dia en una magnífica galeria dels fotoperiodistes Emilio Morenatti i Joan Mateu.

“Els socialistes de Pedro Sánchez a la conquesta de Catalunya”, diu Agence France Presse, per a qui la clau de les eleccions al Parlament d’aquest 2024 és si el PSOE i Pedro Sánchez poden “demostrar que Catalunya ha girat l'esquena als desitjos separatistes, tot guanyant Carles Puigdemont, líder de l'intent de secessió del 2017”. El marc explicatiu de l’agència francesa és Sánchez contra Puigdemont.

Pel que fa a l’independentisme, l’AFP adverteix que “l'aritmètica parlamentària podria resultar complicada per al líder de Junts per Catalunya, que va assegurar que es retiraria en cas de fracàs”. Explica també que el moviment independentista està “soscavat per les divisions i lluny de conservar la seva majoria”, especialment perquè “el partit moderat ERC, liderat per Pere Aragonès —l'actual president autonòmic— ha perdut molt terreny”.

Per l’agència italiana Ansa, les eleccions catalanes d'aquest 2024 són crucials per al govern de Pedro Sánchez, “que depèn dels partits catalanistes per a mantenir la majoria parlamentària”. A la vista dels primers resultats, conclou que “tant Illa com Puigdemont haurien de negociar amb més d'un aliat per aconseguir la majoria a la cambra catalana”. També destaca que, en percentatge de vot, “els partits independentistes, que tenien la majoria d'escons en les anteriors eleccions, s'aturarien al 46,7% dels vots i un nombre d'escons inferior als 68, i podrien perdre la possibilitat de repetir a l’executiu”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!