La protesta independentista contra la cimera hispano-francesa celebrada a Barcelona ha tingut un important ressò internacional. Destacats mitjans se n'han fet ressò i també destaquen les càrregues dels Mossos a la Ronda de Sant Pere, si bé reconeixen que no tenen res a veure amb els incidents del 2017 o 2018.

🔴 Cimera hispanofrancesa a Barcelona, DIRECTE
 

Diari britànic The Times

El diari britànic The Times ha manifestat en un reportatge publicat amb motiu de la cimera franco-espanyola, que "els dirigents independentistes catalans han tornat a aixecar la bandera" coincidint amb la trobada. El diari remarca que la situació política a Catalunya està enrarida, com mostra al seu entendre que mentre que el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha pogut assistir a la manifestació independentista, el president Carles Puigdemont "segueix exiliat a Bèlgica". "Poc més de cinc anys després [de la declaració d'independència], un aire d'estancament polític s'abraona sobre Catalunya", pronostica. El rotatiu ha apuntat també que la manifestació independentista vol demostrar "al govern espanyol i a la comunitat internacional que el moviment independentista, està dividit i debilitat, pero no està mort".

 

Agència americana Associated Press

L'agència americana Associated Press ha afirmat que s'ha produït un "enfrontament breu entre manifestants i la policia" al centre de Barcelona, en referència a les càrregues que han fet els Mossos a la Ronda de Sant Pere, on un d'ells ha donat un cop a la cama al vicepresident de l'ANC, Jordi Pesarrodona. "Però els moments de tensió estan molt allunyats dels enfrontaments generalitzats i violents que es van veure en anys passats", ha precisat. Segons Associated Press, "Sánchez ha invertit bastant capital polític a desactivar el moviment independentista, amb indults per als dirigents que van ser empresonats per l'intent de secessió fallit el 2017 i amb recents reformes legals. Encara que això ha aconseguit reduir les tensions a Catalunya, encara hi ha un grup dur que es nega a desaparèixer", descriu.

 

Televisió americana Fox

La televisió americana Fox ha manifestat que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha hagut de suportar com a amfitrió de la cimera una "sonora concentració d'independentistes catalans" a prop d'on s'ha celebrat la trobada. "Alguns milers d'independentistes catalans s'han concentrat al llarg d'un ampli passeig al peu de Montjuïc per intentar dinamitzar el seu moviment que pretén un nou estat en aquest racó del nord-est d'Espanya que limita amb França. El so de la cridòria llunyana es podia sentir des de lluny mentre Macron i Sánchez passaven revista a soldats espanyols, abans que sonessin els himnes nacionals a l'arribada. Al nord de Barcelona, ​​els manifestants han tallat el trànsit en una autopista", ha indicat.

 

Agència britànica Reuters

L'agència britànica Reuters ha recollit la xifra de manifestants que ha donat la Guàrdia Urbana de Barcelona, 6.500, que contrasta amb els 30.000 dels organitzadors. "Uns 6.500 independentistes catalans han protestat davant del museu on ha tingut lloc la cimera contra la posició de Sánchez sobre la independència, segons estimacions policials. Des que va assumir el poder el 2018, el líder socialista ha adoptat un enfocament conciliador sobre el moviment independentista de la comunitat del nord-est després que l'empenta independentista del 2017 desencadenés una de les crisis polítiques més grans d'Espanya en dècades. El líder regional de Catalunya, Pere Aragones, ha saludat Sánchez i Macron abans de la cimera, però ha marxat abans que sonessin els himnes dels dos països", ha explicat.

 

Diari alemany ND

El diari alemany ND afirma que la cimera de Barcelona ha estat considerada "una provocació" per molts catalans, i recorda a més que Catalunya té una part sota administració espanyola i una altra sota administració francesa. "El socialdemòcrata Sánchez va augmentar el malestar encara més quan al desembre va dir al Congrés "el procés s'ha acabat" en al·lusió al procés independentista que va bullir sobretot el 2017. El diari recorda que "encara hi ha exiliats polítics" com el president a l'exili, Carles Puigdemont, i encara hi ha causes judicials pendents contra 500 persones. "Un total de 4.000 persones estan afectades pel procediment i algunes s'enfronten a penes de presó de fins a 13 anys", afegeix.

 

Diari alemany Telepolis

El diari alemany Telepolis ha afirmat que "desenes de milers" de manifestants independentistes s'han concentrat contra la cimera. "Sánchez no s'ha pogut reunir amb Macron tranquil a la metròpoli catalana, perquè desenes de milers de persones s'han manifestat a Barcelona. La important ANC havia fet una crida a participar-hi amb armilles grogues, d'una banda per commemorar els èxits d'aquest moviment per retreure-li a Macron, i també per mostrar solidaritat amb les noves protestes a França". "Aquí no s'acaba res!, era el lema de la manifestació, i l'ANC, la gran organització cultural Òmnium i el Consell de la República han estat els convocants de la protesta", detalla.