L'imminent retorn del president a l'exili, Carles Puigdemont, intueix un dijous d'alta intensitat política, i les incògnites sobre com es produirà la seva arribada al país i com i a on es podria produir la seva previsible detenció, acapara l'atenció mediàtica a Catalunya, però també al món. La premsa internacional s'ha fet ressò de l'últim missatge del president, que aquest dimecres ha anunciat que ha emprès el viatge del retorn amb la intenció d'assistir al ple d'investidura de Salvador Illa. Es tracta de mitjans com Le Monde, Libération, Politico, The Guardian, Reuters o Al-Jazeera, que han explicat en quin context torna Puigdemont i com es podrien desenvolupar els fets en els pròxims dies. 

🔴 Retorn de Puigdemont a Catalunya, DIRECTE | Investidura de Salvador Illa, última hora
 

'Politico': "Podria fer l'últim acte de resistència al Parlament" 

Politico qualifica de "moviment audaç" el pla de Puigdemont per tornar a Barcelona, i citant fonts de l'equip del president, assegura que "està decidit a fer el que podria ser l'últim acte de resistència al Parlament", un objectiu que apunta que no sembla senzill atès el gran desplegament policial que hi haurà al voltant de la cambra. El mitjà paneuropeu també ha ironitzat amb la detenció de Puigdemont en un altre article, en què se centrava en l'escorcoll de les clavegueres i el tancament de l'accés al Zoo. "Podria Carles Puigdemont introduir-se de contraban al Parlament vestit de lleó?", s'han preguntat. 

'Le Monde': "Carles Puigdemont sembla decidit"

El mitjà francès Le Monde veu Carles Puigdemont "decidit" en el seu últim vídeo a X i s'ha fet ressò de la denúncia del president contra la manca de "condicions democràtiques normals" a l'estat espanyol, que permeten que pugui ser detingut malgrat l'aprovació de la llei d'amnistia. Libération encapçala l'article amb un "endevina qui torna", i explica que el líder independentista ha confirmat el seu retorn després de set anys a l'exili. 

'The Guardian': "Un maldecap pel govern espanyol"

El diari britànic The Guardian ha apuntat que l'arribada i la detenció de Puigdemont podria suposar un "maldecap" per al govern de Pedro Sánchez, tenint en compte que l'estabilitat del seu govern depèn de Junts. "Empresonar-lo malgrat la llei d'amnistia significaria que l'independentisme català només és tractat per la justícia espanyola com un enemic intern a reprimir", assenyala Aleix Sarri, assessor de Junts al Parlament Europeu. 

'Reuters' anticipa una possible "detenció dramàtica" i "turbulències" a Catalunya

L'agència internacional Reuterstambé ha explicat la decisió de Puigdemont de tornar "després de set anys d'exili autoimposat", i ha anticipat que es podria produir una "detenció dramàtica" del president davant de "periodistes i espectadors" enmig de l'acte convocat per la societat civil per donar-li suport. En aquest sentit, l'agència apunta que "la seva detenció i el seu possible empresonament abans de ser jutjat podrien desencadenar noves turbulències a Catalunya i amenaçar la fràgil coalició liderada pels socialistes que governa Espanya, que depèn del partit de Puigdemont, Junts, per aprovar la legislació". D'altra banda, ha assenyalat que aquest dijous exigirà a Esquerra Republicana fer un "delicat equilibri", ja que com a actual líder del Govern és responsable dels Mossos d'Esquadra, que podrien detenir Puigdemont, alhora que ha anunciat que li donarà suport mentre vota a favor de la investidura d'Illa. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!