Libe Asua té cent anys. Els mateixos que ha esperat per votar sobre la independència (o no) d'Euskadi. Aquest diumenge va poder fer-ho a Larrabetzu, on viu. És una localitat biscaïna de 2.050 habitants a 16 quilòmetres a l'est de Bilbao. Asua va ser la primera votant en la segona fase de les consultes que promou la plataforma Gure Esku Dago ("Està a les nostres mans"). Estava acompanyada pel votant més jove del poble, Iñaki Elgezabal, de 16 anys, l'edat mínima per votar.
A la papereta de la consulta, una sola pregunta ("Vols que Euskal Herria sigui una república sobirana i independent?") i tenia dues versions, la del Sí i la del No.
Les consultes s'han celebrat aquest diumenge en 35 municipis d'Euskadi. La participació encaixa amb les expectatives dels organitzadors: el 24,45% dels 124.062 veïns convocats ha acudit a les 101 urnes, és a dir 30.389 persones. Són xifres inferiors al 33% que es va registrar de mitjana a les consultes que es van celebrar a Catalunya entre el 2009 i el 2010. Del total de participació, un 95,8% ha votat a favor de la independència.
La participació s'ha dividit així: municipi de Larrabetzu (57,98%), comarca Oarsoaldea (19,52% amb municipis grans com Pasaia i Errenteria), comarca Tolosaldea (31,14%, de municipis petits excepte Tolosa), el municipi d'Ernani (24,76%) i el municipi d'Astigarraga (19,92%).
Les consultes, privades i legals, no tenen suport públic ni institucional. Dos mil voluntaris cuiden que tot funcioni. El portaveu de Gure Esku Dago (GED), Josu Etxaburu estava content amb les dades i ha destacat que la jornada d'aquest diumenge ha transcorregut amb "normalitat i naturalitat, sense cap contratemps."
Sense sorpreses
Els resultats no són sorprenents. Larrabetzu ha donat al país tres ciclistes de renom (Loroño, Azpuru i Artetxe) i al mariscal de camp carlí Simón de la Torre. Té onze regidors, sis d'EH Bildu i cinc del PNB. Mai en la història un partit no abertzale no ha obtingut representació. Pitjor encara, el millor resultat del PSOE i del PP sumats és el 5,17% de 1999. I cau: a les municipals de 2015 amb prou feines van sumar l'1,58% dels vots. Les consultes d'aquest diumenge s'han celebrat a les comarques d'Oarsoaldea i Tolosaldea i als municipis de Ernani i Astigarraga, políticament similars a Larrabetzu.
Només és l'escalfament. Els plans de GED, fundada tot just el 2013, són molt més ambiciosos. Ja tenen altres consultes marcades: el 2 d'abril, el 7 de maig, el 18 de juny. D'altres vindran la pròxima tardor fins a abastar a 600.000 persones en municipis majors on l'independentisme té més matisos i el PSOE, Podemos i el PP alguns bastions. El repte per a 2018 és arribar a les tres capitals basques: Sant Sebastià, Bilbao i Vitòria.
"Arribar amb èxit a aquesta meta serviria per apoderar a la ciutadania i que germini definitivament en la societat el dret a decidir", explica un portaveu de la plataforma, encapçalada per Anjel Oiarbide, veí d'Idiazábal, on el formatge.
A buscar les ciutats
GED creu que aquest any i el pròxim són molt oportuns perquè no se celebraran altres eleccions, de manera que s'estalvia als ciutadans la "fatiga d'urna" i se centra el debat en el dret a decidir i no en disputes partidàries. És un moment òptim per unir els independentistes. GED no es dirigeix als partits, encara que tant el PNB com EH Bildu donen suport a la seva iniciativa.
L'onada de consultes a Euskadi va començar el 5 de juny de 2016 a 34 municipis. Van votar 36.884 de les 125.633 persones cridades a participar, el 29,3%. El 95,3% d'aquests vots van ser favorables a la independència. Eren municipis com Larrabetzu.
Aquest any avançaran en territori més hostil. Aquest diumenge, per exemple, han posat el termòmetre a Errenteria, un nucli més urbà que rural. Amb més de 38.000 habitants, és la tercera ciutat de Gipuzkoa i amb una relació de forces polítiques més diversa i dividida: EH Bildu té set regidors, el PSOE uns altres set, Podemos quatre i el PNB, tres.
Aquest any el suport català ha estat menys colorista. El juny de 2016, a Azpeitia, més d'un centenar de castellers van animar la jornada. Van omplir la plaça del poble. Aquesta vegada han hagut d'aconformar-se amb la visita de Ernest Maragall, l'exdiputat europeu, que s'ha passejat per les taules de votació d'Oiartzun.