A la demarcació de Barcelona, com en el conjunt del país, els socialistes s'han imposat en aquestes eleccions de 2021. Si a les eleccions de fa tres anys, l'any 2017, el partit dels espanyolistes taronges d'Inés Arrimadas van fer-se amb el primer lloc, en aquesta ocasió el transvasament de vots ha estat molt clar i aquest diumenge el partit que lidera Salvador Illa s'ha imposat a la circumscripció de Barcelona. Els socialistes recuperen el cinturó roig de l'àrea metropolitana que els darrers anys havien capitalitzat els taronges.
Els socialistes han aconseguit 23 diputats -l'any 2017, amb Miquel Iceta, en van aconseguir 13- que els impulsa en el lideratge dels resultats arreu del país, però no els permet guanyar les eleccions arreu de les quatre circumscripcions.
Esquerra, el partit independentista més votat a Barcelona
El primer partit independentista a Barcelona, igual que a les eleccions de 2017, ha estat Esquerra, que ha aconseguit 19 diputats, els mateixos que a les anteriors eleccions. En segon lloc el partit del president Puigdemont, ara liderat per Laura Borràs, ha sumat 16 diputats -a les eleccions de 2017 en van aconseguir 17. Aquests resultats evidencien que, arreu del país, els resultats donen la victòria a les forces independentistes tot i el canvi de cromos entre Arrimadas, enfonsada, i Illa, que surt reforçat tot i la gestió de la pandèmia.
L'extrema dreta de Vox ha aconseguit 7 diputats a Barcelona, entrant amb força des de la capital de Catalunya i l'àrea metropolitana. Els d'Ignacio Garriga irrompen al Parlament de Catalunya en les seves primeres eleccions sent el quart partit de la demarcació de Barcelona, sent el partit de dreta d'àmbit espanyol més votat a les comarques de Barcelona. Arreu del país, els verds d'Abascal també s'han convertit en la quarta força, deixant molt enrera PP i Ciutadans.
Comuns, Ciutadans, CUP i PP, per la cua
Per la seva banda, els postcomunistes liderats per Jèssica Albiach han sumat 7 diputats -a les eleccions de 2017 també en van aconseguir 7. Ciutadans ha quedat molt lluny dels 24 diputats de 2017 i en aquestes eleccions només n'ha pogut sumar 5. Els mateixos que han aconseguit els anticapitalistes de la CUP. Per la seva banda, el Partit Popular tanca el repartiment d'escons per Barcelona amb 3 diputats, els mateixos que 2017. Àngels Cachón (PDeCAT), amb uns 50.000 vots, queda sense representació al Parlament de Catalunya.
La participació no arriba al 55% a Barcelona
Arreu del país la participació ha baixat. També a Barcelona. En total els votants en aquestes eleccions no han superat el 55% dels vots, passant de poc els 2 milions de vots. Molt allunyat del gairebé 80% de vots que es van recollir a les eleccions de 2017. En aquelles eleccions van votar, a Barcelona, més de 3 milions de persones.
Els resultats de 2017
A les eleccions de 2017 Ciutadans van aconseguir un total de 24 diputats, un resultat molt allunyat del que s'ha aconseguit avui. Els de Carrizosa només n'han aconseguit 5 diputats, un resultat que els deixa en un paper bastant residual al nou Parlament de Catalunya.
A les eleccions després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, a Barcelona Esquerra va ser el primer partit independentista amb 18 diputats i el partit del president Puigdemont va quedar segon en l'escenari sobiranista, amb 17 diputats, només un per sota del partit d'Oriol Junqueras.
El PSC va aconseguir 13 diputats, els Comuns 7, la CUP 3 i, finalment, el Partit Popular, que va aconseguir 3 diputats a la demarcació de Barcelona. Uns resultats ben diferents dels que avui han deixat les eleccions al Parlament de Catalunya.