La reunió a la cúpula d'ERC continua en marxa després de més de nou hores. La trobada de l'executiva s'ha posat en marxa a dos de quarts de deu del matí amb l'objectiu d'explicar als membres de la direcció el contingut del preacord tancat amb els socialistes per a la investidura del primer secretari del PSC, Salvador Illa, com a president de la Generalitat. La secretaria general del partit i responsable de la negociació, Marta Rovira, ha deixat clar que no se sotmetrà l'acord a les bases si no aconsegueix la fumata blanca de la direcció. La roda de premsa per explicar les conclusions de la reunió s'ha convocat a les 20 hores. Mitja hora abans, es comunicarà a la militància en una sessió informativa telemàtica i, per demà, s'han convocat assemblees territorials. La cúpula socialista, que esperava a la seu nacional del PSC per conèixer la resolució, comença a abandonar l'edifici del carrer Pallars.

El nucli central del pacte és el finançament, el que el Govern de Pere Aragonès ha descrit com un finançament singular. Segons fonts de la direcció republicana, l'acord que s'ha exposat aquest matí a la direcció és un "molt bon acord". El problema, no obstant, és de confiança. La cúpula del partit és conscient del malestar que s'ha imposat entre les bases davant dels reiterats incompliments en els acords amb el govern de Pedro Sánchez. Per compensar aquests recels, els negociadors han reclamat garanties per blindar l'acord. Algunes veus apunten la possibilitat de seguir negociant, atès que el marge per a la investidura no s'esgota fins al 26 d'agost.

Veus en contra

Abans fins i tot de conèixer el contingut exacte del pacte des del partit s'han aixecat parers en contra de votar a favor de la investidura. La més contundent la de la diputada al Congrés Pilar Vallugera, que la vigília de la presentació de l'acord ja va respondre amb un "no", a les xarxes socials. També l'exdiputat Jordi Orobitg o l'exalcalde de Roses Joan Plana han mostrat els seus recels. 

Des d'ERC s'assegura que la reunió s'ha allargat "perquè s'ha explicat l'actual situació de la negociació i tots els membres de l'executiva hi han intervingut". "A més durant tota la jornada s'han pogut anar tancant serrells", afegeix ERC en una nota que ha fet pública a les sis de la tarda en referència a les converses que es mantenen amb el ministeri d'Hisenda.

Esquerra afronta el debat sobre investir o no investir Illa després de diferents ensopegades electorals i en plena crisi provocada per l'enfrontament obert entre els seus principals líders, Oriol Junqueras i Marta Rovira, i per l'escàndol provocat per les campanyes de falsa bandera auspiciades des de la direcció.

A més, aquest cap de setmana el president a l'exili, Carles Puigdemont, hi ha afegit més llenya a la tensió dels republicans, en confirmar que tornarà a Catalunya per participar al debat d'investidura "peti qui peti", la qual cosa podria provocar que el suport d'ERC a la investidura d'Illa tingui com a teló de fons la detenció del líder independentista.

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.