El portaveu del PP, Borja Sémper, ha sostingut aquest divendres que extingir la Fundación Nacional Francisco Franco (FNFF), com pretén el govern espanyol, "pot ser molt delicat" i ha llançat un avís: "Compte amb retallar la llibertat dels espanyols". En una entrevista aquest divendres amb Telecinco, Sémper ha expressat la seva condemna al franquisme i ha subratllat l'"absoluta llunyania" del seu partit amb la fundació franquista, si bé, tot seguit, s'ha preguntat "què és el que planteja el Govern, com el planteja sobre la base de quin marc constitucional o legal". "Bé, tot és un despropòsit també, no? I si encetes aquest meló doncs hi haurà els qui vulguin que aquest meló tingui altres parts també. Llavors, compte amb aquestes coses, compte amb retallar la llibertat dels espanyols perquè pot ser molt delicat", ha sostingut Sémper, assenyalant que aquesta és la seva opinió personal.

El portaveu del PP ha acusat a més el govern espanyol de llançar, amb aquesta i altres iniciatives, bombes de fum per desviar l'atenció dels "greus" debats i problemes que afronta Espanya. "És un anunci més que esperem veure en què es concreta per posicionar-nos", ha apuntat. A més, Sémper ha argumentat que "afortunadament" els perímetres de la democràcia espanyola són "molt amples" i ha al·ludit als homenatges a presos d'ETA celebrats a Euskadi, destacant que en l'últim any s'han celebrat prop de 300 en els quals en la via pública "amb nens petits" s'"enalteixen" terroristes i se'ls diu que "va estar molt bé allò que van fer". Uns actes contra els quals el PP ha tramitat diverses iniciatives en el Congrés per prohibir-los.

L'Executiu de Pedro Sánchez va iniciar els tràmits per extingir la fundació en commemoració al dictador, una decisió que haurà de prendre la Justícia sobre la base de l'article 31 de la llei de memòria democràtica, que contempla com a causa per extingir organitzacions que vagin contra l'interès general i al·ludeix en concret a l'apologia i l'enaltiment de la dictadura franquista. Ho va anunciar el Ministeri de Cultura que encapçala Ernest Urtasun, de la branca de Sumar del govern de coalició. El mateix ministre va comunicar la decisió a través d'un vídeo a les xarxes socials, on va afirmar que "és responsabilitat d'aquest ministeri complir amb la llei de memòria democràtica. Així ho hem fet, així ho estem fent avui i així ho continuarem fent". 

Des de la Fundación Nacional Francisco Franco no van trigar a rebutjar la decisió de l'Executiu estatal. "Considerem esperpèntic que, en plena crisi política derivada de l'aprovació de la qual considerem inconstitucional llei d'amnistia, que lesiona la igualtat entre tots els espanyols davant la llei, la independència judicial i l'estabilitat d'Espanya com a nació, el Ministeri iniciï aquest procediment", ha afirmat el president de l'entitat, Juan Chicharro. La fundació franquista considera que amb aquesta maniobra es vol "fer callar els dissidents" de Pedro Sánchez i al·lega que tota la seva activitat és "sempre dins de la legalitat". “És lamentable que s'ignorin altres fundacions que fomenten l'odi i l'enfrontament entre els espanyols”, denuncia la fundació, que ha afegit que continuarà defensant “els seus principis i lluitant per la veritat històrica i la justícia”.

Descarta el conflicte intern per la medalla d'Ayuso a Milei

D'altra banda, el portaveu del PP ha dit que la seva formació coneixia la medalla que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, atorgarà aquest divendres al president de l'Argentina, Javier Milei, i ha negat que hi hagi malestar en la cúpula d'Alberto Núñez Feijóo. Amb el que estan "profundament molestos" és amb la política exterior del Govern de Pedro Sánchez perquè "obre conflictes internacionals" o marca la posició d'Espanya en assumptes com el Sàhara de manera unilateral, ha apuntat. Sémper ha assenyalat a més que Feijóo no assistirà aquest divendres a l'acte del lliurament de la medalla internacional de la Comunitat de Madrid a Milei perquè "no estava convidat i si estava convidat té altres coses en agenda". "Amb total naturalitat i normalitat, de veritat que a això no li donem major rellevància", ha recalcat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!