La ciutat de Barcelona, com molts altres municipis de Catalunya, exhibeix encara, a 40 anys de la mort del dictador Franco, centenars de plaques franquistes, en la seva majoria de les que identificaven habitatges de protecció oficial amb el símbol del jou i les fletxes.
Ara, un cens elaborat per l’Assemblea d’Aturades i Aturats de Nou Barris a partir d’un encàrrec del Govern municipal, ha identificat només en aquest districte fins a 232 plaques d’habitatge franquistes. El recompte forma part d’un procés engegat pel consistori que té com a finalitat retirar tota la simbologia franquista que encara perdura pels carrers de la ciutat.
Amb l’inventari fet, el Districte enviarà a la tardor una carta a les comunitats de propietaris dels edificis amb plaques on s’indicarà la voluntat de retirar-les. Serà l’Ajuntament qui es farà càrrec dels costos de treure-les i d’arranjar l’espai on estaven col·locades
Plaques contràries als valors democràtics
El Districte considera que les referències franquistes a l’espai públic són contràries a la democràcia, la llibertat i la solidaritat, i representen una infracció moral envers la memòria de les víctimes del feixisme i d’aquelles persones que van patir la repressió de la dictadura a l’Estat entre 1936 i 1975.
Per això, el desembre passat va anunciar un conjunt de mesures que, entre d’altres, preveien eliminar totes aquestes referències i garantir que l’espai públic sigui un entorn de socialització i educació on es valorin les tradicions populars i democràtiques. Una de les iniciatives era la d’inventariar totes les plaques d’habitatge per actualitzar-ne el cens i poder iniciar el procés per retirar-les.
Més de 700 adreces verificades
Durant el juliol, l’Ajuntament ha contractat un equip de sis persones en situació d’atur, la majoria de llarga durada, per realitzar un mapeig exhaustiu de les plaques franquistes instal·lades en les façanes dels edificis del districte.
A partir d'aquesta feina, s’ha realitzat un informe incorporant a les adreces assenyalades les fotos de les plaques existents o bé l’espai que ocupaven abans de ser retirades pels veïns.
Durant el procés d’identificació, l’equip de l’Assemblea d’Aturades i Aturats de Nou Barris ja ha intentat contactar amb els veïns de cada comunitat per sol·licitar la identificació de presidents de comunitat o gestoria que els representa poder-los comunicar la retirada d’aquests símbols franquistes.
Llei de Memòria Històrica
Pel que fa al marc normatiu, la Llei 52/2007 de 26 de desembre de Memòria Històrica va convertir les administracions públiques i, en aquest cas l’Ajuntament, en responsable de la retirada dels símbols presents en tots els edificis de titularitat municipal, places, parcs i jardins. Això va permetre desterrar de la ciutat i dels edificis públics tots els monuments, escultures i relleus franquistes. Destaquen el monument a la Victòria de la plaça Joan Carles I; als Caiguts a l’avinguda Josep Tarradellas i al Fossat de Santa Elena, al castell de Montjuïc; i els escuts que es conservaven a l’edifici de capitania militar del passeig de Colom i a la caserna del Bruc.
A Nou Barris, l’Ajuntament va retirar la inscripció franquista que hi havia al monument del Grup Carlos Trias –nom del darrer cap provincial del Movimiento a Barcelona–, inaugurat l’any 1970 al carrer d’Artesania, on va construir-se el darrer grup de cases inaugurades a la Guineueta a càrrec del Patronato Oficial de la Vivienda. En ser una propietat privada d’ús públic, el monòlit, però, continua en peu.
Actualment, no consta que existeixi a Barcelona cap escultura ni símbol franquista a l’espai públic. Però encara sobreviuen centenars de plaques i símbols en espais privats d’ús públic o similars de la ciutat, com ara esglésies i cementiris, i moltes d’aquestes estan repartides per Nou Barris.
La Llei de Memòria Històrica indica que els privats s’han d’adequar al que marca la norma, i, en cas de no fer-ho, l’administració els podrà retirar les subvencions i ajudes públiques. El text, a més, no cedeix la iniciativa exclusivament al particular, sinó que insta les administracions a prendre les mesures oportunes per tal que es retirin els símbols.