Una grua ha retirat la imatge de Marta Rovira de la plaça Major de Vic, com es veu en un vídeo compartit aquest dimarts per l'advocat Josep Rosell. La fotografia es va col·locar en un edifici de la plaça quan la secretària general d'ERC es va exiliar a Suïssa, per mor de la persecució judicial que patia per la causa del Tsunami Democràtic. Més de sis anys després, la política osonenca ha pogut tornar en llibertat a la seva ciutat natal. Sembla que ja no cal cap pancarta per exigir el seu retorn.

Si Rovira va poder tornar va ser per un error del jutge Manuel García Castellón, que es va veure obligat a arxivar el cas Tsunami. Va ser l'Audiència Nacional qui va declarar nul el cas des del 2021, ja que la pròrroga feta era "il·legal". Arxivada la causa, la dirigent republicana va decidir emprendre el camí de retorn de l'exili el cap de setmana del 13 de juliol, ara fa un mes. 

El retorn de l'exili de Marta Rovira

Rovira va reaparèixer primer a Cantallops, poble de Ruben Wagensberg, però després sí que va anar a Vic i va protagonitzar una emotiva abraçada amb els seus pares. A la tarda, li van donar una benvinguda multitudinària, en un acte on la secretària general d'ERC es va comprometre a recuperar l'entesa independentista. Centenars de veïns es van aplegar a la plaça de la Catedral i li van transmetre un missatge molt clar: "La ciutat t'ha estat esperant". 

En tornar, la líder republicana no s'ha trobat el millor dels escenaris: d'una banda, ha hagut de fer front a l'escàndol dels cartells contra els Maragall, que han afectat profundament el partit i han esquitxat diversos dirigents (ella inclosa); d'una altra, ha liderat les negociacions amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa, cosa que des de la formació sovint s'ha tractat com "empassar-se un gripau". "És difícil de digerir", va admetre Rovira, en referència a l'acord. Tanmateix, va defensar que ERC tenia força per fer-lo complir i va demanar que la militància li donés llum verda. Així va ser, en una votació molt ajustada. Ara, la política osonenca ja ha acabat la feina al capdavant del partit, abans del Congrés Nacional que se celebrarà al novembre per renovar els lideratges. Ella ha anunciat de manera reiterada que no es presentarà a la reelecció com a secretària general, després d'un llarg cicle que ha culminat amb el seu retorn de l'exili i la investidura d'Illa. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!