Junts per Catalunya va ser el protagonista indiscutible de la jornada que aquest dijous es va viure al Congrés dels Diputats. I no només Junts, el dia d'ahir tenia nom propi, el de Carles Puigdemont. Poques hores després que aquest diari fes públic el pacte entre Junts i el PSOE, la Unió Europea comunicava que ja estava examinant la petició per oficialitzar el català. "El Consell ha rebut una carta del govern espanyol i l'examinarà", deia a Efe una font comunitària dijous a la tarda. Així doncs, les institucions europees ja han començat a abordar la sol·licitud perquè tant el català com el basc i el gallec es converteixin en llengües oficials del bloc comunitari, un procés que pot durar anys fins a aconseguir l'estatus complet. L'ABC titula: "Sánchez segella el seu pacte amb el pròfug Puigdemont". El rotatiu està molt crispat pel pacte que ha situat Francina Armengol a la presidència de la Mesa del Congrés i no perd l'oportunitat de recordar que el pacte s'ha tancat amb un exiliat (o "pròfug" com prefereixen anomenar-lo).

ABC
ABC

El País destaca la divisió a la dreta espanyola. El Partit Popular ha impedit que Vox obtingui un lloc a l’òrgan de govern de la vida parlamentària. Ni vicepresidències ni secretaries. El PSOE manté tres llocs i Sumar obté dues cadires, mentre que el PP n’ha aconseguit quatre, cosa que permet conservar una majoria d’esquerres. La manca d'acord amb el PP denunciada per Vox ha fet que la formació d'extrema dreta hagi quedat fora i hagi perdut la representació a l'òrgan de govern de la cambra, on la legislatura passada hi va tenir Ignacio Gil Lázaro com a vicepresident. Fa quatre anys va ser justament la manca d'acord entre el PSOE i el PP el que va facilitar que el partit de Santiago Abascal hi entrés. "És la segona vegada en democràcia que la tercera força no està representada a la Mesa".

El País
El País

"Sánchez arrenca la legislatura amb Puigdemont per damunt la llei", protesta El Mundo a la seva portada, que comparteix la imatge del moment en què el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, felicita la flamant presidenta de la Mesa, Francina Armegol. El president a l'exili, Carles Puigdemont, justificava aquest dijous a mig matí l'acord amb el PSOE per votar Armengol amb el reconeixement del català a Europa. "És un fet, no pas una promesa, que mai s'havia volgut donar", va dir el dirigent independentista a Twitter després que el govern espanyol demanés al Consell de la Unió Europea incorporar el català, el basc i el gallec com a llengües oficials de la UE. Puigdemont també va reclamar el "compliment de manera comprovable" per a futurs pactes i va desvincular les negociacions d'aquest dijous de les de la investidura.

El Mundo
El Mundo

"Sánchez lliga la seva legislatura a les exigències de Puigdemont", exclama La Razón descontenta amb l'acord. Des de Junts per Catalunya insisteixen que el pacte per la Mesa del Congrés no compromet cap mena de pacte per a la investidura: En una roda de premsa, la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, assegurava que, en la negociació amb el PSOE, "tota precaució és molt poca" i sostenia que "el principi de desconfiança" els ha fet ser "molt escrupolosos". Nogueras també va deixar clar que, com van assegurar, aquest acord no està "vinculat" a unes eventuals negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. 

La Razón
La Razón

"Un pacte que impulsa el català dona a Sánchez el control del Congrés", titula La Vanguardia que comparteix una imatge dels diputats socialistes aplaudint l'acabada de proclamar presidenta de la Mesa del Congrés, Francina Armengol. El rotatiu també es fixa en els virulents incendis que cremen a Tenerife i que ja han obligat a desallotjar 8.000 persones. L'incendi forestal de Tenerife segueix fora de control, ha afectat 3.273 hectàrees de vuit municipis de l'illa, tot i que algunes de les línies defensives engegades en els treballs d'extinció estan començant a tenir resultat. Així ho ha dit el president de les Canàries, Fernando Clavijo, després de la reunió d'avaluació de l'incendi forestal que ja afecta els municipis d'Arafo, Candelaria, Rosari, Victoria, Santa Úrsula, Orotava, Sauzal i Tacoronte.

La Vanguardia
La Vanguardia

Igual que la resta de mitjans, el tema polític per excel·lència a la portada d'El Periódico és l'acord de l'independentisme amb el PSOE, però el diari sap que és estiu i és època de festes majors i també dona un espai a les populars festes de Gràcia. El carrer Progrés s'ha endut el primer premi del concurs de carrers guarnits de la Festa Major del barri de Gràcia, a la ciutat de Barcelona. El muntatge porta el nom de ‘Formigrés’ i estava dedicat a les protagonistes de la pel·lícula d’animació ‘Bichos’: les formigues. El carrer Mozart ha estat el segon guardonat pel seu viatge al món fantàstic d’Alícia al País de les Meravelles i la tercera posició ha estat per la plaça Rovira, amb el seu ‘Alis volat propiis’, que ha omplert l’espai de papallones que lluiten per sortir de les gàbies i aconseguir la llibertat.

El Periódico
El Periódico

L'esperit de la festa major també ha arribat a la portada del diari Ara que comparteix una fotografia d'un dels ninots que guarneixen el carrer guanyador del concurs de les festes de Gràcia. A més del carrer més ben guarnit, els reconeixements han valorat altres aspectes com per exemple la reutilització, en la qual ha guanyat el carrer de Jesús, així com també ho ha fet en el detall artístic. La millor il·luminació ha estat pel carrer Tordera i el millor sostre i laterals per la Travessera de Sant Antoni. A millor entrada i sortida també s’ha destacat la feina del carrer Verdi. El rotatiu també ha recordat que aquest dijous no només era un dia important perquè es constituïa la Mesa del Congrés, sinó que també ho era perquè es complien sis anys dels atemptats a Barcelona i Cambrils el 17 d'agost de 2017.

Ara
Ara

"L'estat espanyol progressa en català", titula El Punt Avui que destaca la paraula 'català' remarcant-la en un color diferent perquè cridi més l'atenció. La nova presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol, ja ha autoritzat l'ús del català, el basc i el gallec a la cambra baixa espanyola des d'aquest mateix dijous per tal que aquesta "reflecteixi molt més l'Espanya real". Així ho va anunciar en el discurs després de ser elegida presidenta de la cambra, per majoria absoluta i amb els vots del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG. En la intervenció, Armengol va reivindicar la "pluralitat i diversitat" del país i va instar els diputats electes a "abandonar els debats estèrils" en favor del debat i el diàleg. 

El Punt Avui
El Punt Avui