L'emoció i el record han impregnat el cementiri de Salomó aquest dissabte al matí, amb l'entrega als seus familiars de les restes exhumades i identificades de Josep Bellet Pérez, un soldat republicà assassinat a principis del 1939 per les tropes franquistes. S'ha tancat així un capítol de dol, la seva família feia 15 anys que lluitava per recuperar el cos del malaurat soldat, i finament avui han reunit les seves despulles juntament amb els objectes recuperats d'aquest combatent republicà originari de Bell-lloc d'Urgell. La vintena de soldats enterrats a la mateixa fossa, que no han pogut ser identificats, han estat també inhumats individualment en dos nínxols del cementiri aquest dissabte.

La història de l'assassinat de Josep Bellet es remunta al gener del 1939, quan el jove tornava de retirada i va ser detingut per la guàrdia de Franco, juntament amb la seva colla, als voltants de Salomó, al Tarragonès. Ell i el seu grup van ser afusellats i els veïns del poble van traslladar els seus cossos al cementiri, on els van enterrar a la fossa comuna. La seva neboda, Laura Niubó Bellet, explica que van saber que estaven enterrats al cementiri de Salomó, perquè un company que va poder escapar, ho va explicar. "Fa quinze anys que estem lluitant per poder tancar aquest fet, i la família cada any veníem a portar flors" ha relatat la neboda del soldat.

15 anys per poder confirmar la identitat de Bellet

L'any 2009, la família de Bellet va poder iniciar els tràmits per inscriure'l al cens de persones desaparegudes i participar en el programa d'identificació genètica, un procés que va desembocar en l'exhumació de la fossa el 2020. La disposició dels esquelets localitzats va confirmar la hipòtesi de l'equip arqueològic que van ser abocats a la fossa, ja que part dels individus estaven de bocaterrosa i la majoria presentava les extremitats mal col·locades. Quatre anys més tard, la investigació ha pogut confirmar que un dels cossos que hi havia en aquest punt era Bellet. 

Tot i que a la fossa es van localitzar una vintena de persones més, només Bellet ha pogut ser identificat. Niubó ha lamentat que només el seu tiet fos identificat, i ha volgut recordar que entre els combatents enterrats a la fossa també hi havia un altre veí de Bell-lloc d'Urgell. El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler ha conduït l'acte i ha lamentat "el dolor i la frustració d'una altra família que esperava poder identificar el seu familiar, però no ha estat possible, ja que les proves d'ADN no sempre arriben fins a on un desitjaria". Tot i això, el conseller ha valorat que aquesta identificació "ens permet retornar a la família les seves despulles i alhora dignificar les despulles de la resta de soldats que van morir defensant el legítim govern de la República", ha apuntat.

26 persones identificades pel programa d'identificació genètica

Amb l'exhumació del soldat republicà Josep Bellet, ja són 26 les persones identificades mitjançant el programa d'identificació genètica. La fossa comuna de Salomó, on es trobava Bellet, va ser inclosa fa catorze anys en la base de dades de fosses de la Guerra Civil espanyola i la dictadura franquista, gràcies a les investigacions de l'historiador Àngel P. Archilla. La resta dels 21 soldats anònims enterrats en aquest punt han estat també inhumats de manera individualitzada i han rebut una sepultura digna en dos nínxols del cementiri de Salomó. Durant l'acte, el conseller Espadaler ha volgut remarcar que "recordar és també un acte de justícia. I honrar les despulles d'aquestes persones anònimes, perquè no hem estat capaços d'identificar-les amb la tecnologia d'avui, no vol dir que en un futur no es pugui afinar més i donar resposta a altres famílies", ha subratllat.

El conseller ha posat èmfasi en la voluntat del departament de Justícia de donar continuïtat a les polítiques de memòria. En el marc de l'acte de retorn s'ha inaugurat un plafó informatiu a l'entrada del cementiri de Salomó on s'explica i es recorden els fets que van tenir lloc en aquest punt al final de la Guerra Civil espanyola.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!