El primer viatge institucional del president de la Generalitat, Salvador Illa, fora de Catalunya i de l’Estat espanyol ha començat aquest dimecres. Durant dos dies, Illa aprofita una reunió del Comitè de les Regions per visitar Brussel·les i farcir la seva agenda de reunions i trobades amb dirigents polítics i empresarials per complir el doble objectiu del seu viatge: recuperar la normalitat institucional, tan proclamada i reclamada pel Govern, i aprofundir en el procés que hauria de portar a l’oficialitat del català a la UE. D'entre totes aquestes trobades, no n'hi ha cap de prevista amb el president a l'exili Carles Puigdemont, exiliat a Bèlgica des de fa set anys. Malgrat que el també president de Junts per Catalunya s'hagi ofert a desplaçar-se fins a la capital belga i reunir-se amb el president de la Generalitat a la delegació del Govern a Brussel·les, situada davant de la UE, la trobada no es produirà.
Carles Puigdemont, enfadat, ha publicat aquest dimecres un llarg missatge a X, antic Twitter, on ha retret a Salvador Illa que no vulgui mantenir aquesta trobada "encara que ja s'ha vist amb la resta d'expresidents de la Generalitat". De fet, en els primers 100 dies de Govern d'Illa, aquest ha mantingut trobades institucionals amb els expresidents Jordi Pujol, José Montilla, Artur Mas, Quim Torra i Pere Aragonès, però ha descartat en tot moment fer el mateix amb Puigdemont. De fet, aquest dilluns, Illa va descartar veure's amb el seu antecessor durant el viatge: "No és el moment aquesta setmana", va indicar. Illa va dir que sí que s’hi vol reunir, però “quan sigui el moment” i que s'estimava més fer-ho a Catalunya.
"Ni ell ni el seu partit no volien l'amnistia"
A les xarxes socials, el dirigent independentista ha considerat que l'actitud de Salvador Illa, refusant la trobada, "és tot un discurs, perfectament entenedor". Per a Carles Puigdemont, ni Salvador Illa ni el PSC no volen l'amnistia, "ni la judicial ni la política, i per això es nega a aplicar-me políticament una llei que ja és en vigor des de fa mesos", ha denunciat. El president a l'exili apunta que, si bé "és una anomalia" que el Tribunal Suprem boicotegi l'aplicació de la llei d'amnistia, "que ho faci el representant de tots els catalans, membre d'un partit que se suposa que creu en la necessitat de l'amnistia, és inexplicable, per més voltes que hi donin".
El dirigent independentista ho té clar, des del moment en què Illa no es vol reunir amb ell, quan sí que ho ha fet amb la resta d'expresidents, "només s'explica per la seva resistència política a aplicar l'amnistia, i això no depèn dels jutges del Suprem, depèn exclusivament d'ell i del seu partit". Dit tot això, Puigdemont es dona per vençut i sentencia: "El missatge està rebut i ja no insistirem més. No és que no toqui, és que no vol". Precisament, aquest dimecres, el president del Parlament, Josep Rull, ha recomanat personalment al president de la Generalitat, Salvador Illa, que es reuneixi amb Puigdemont: "A la resta els ha rebut allà on toca i a Puigdemont l'haurà d'anar a veure a l'exili".