Convergència, ERC i En Comú Podem mantenen el foc creuat per la votació del president de la Mesa del Congrés a pocs minuts de conèixer el candidat definitiu. Probablement s'imposarà la ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, per la manca d'acord per la banda de PSOE i Podemos. Els podemistes han assegurat que en segona volta acabaran votant el socialista Patxi López. Aquest punt ha reencès la tensió entre els independentistes catalans i els comuns, on els segons s'han queixat que no els haguessin donat suport, mitjançant declaracions de to elevat.

"Aquells qui volen construir la República catalana, acaben afavorint majories del Partit Popular i Ciutadans a la mesa" han afirmat algunes fonts d'ECP a El Nacional en una conversa informal. Els de Xavier Domènech estan descontents perquè els altres catalans no s'hagin avingut a construir una majoria alternativa. Tanmateix, no ho veu així el líder de CDC, Francesc Homs. Homs defensa que qualsevol candidat tenia legitimitat per postular-se. Segons el convergent, la responsabilitat recauria en el PSOE i Podemos, per no haver-se posat d'acord abans. 

López desbancarà Pastor?

La decisió dels de Pablo Iglesias de votar López en segona volta no sembla que hagi de prosperar. Fonts republicanes han explicat a aquest diari que no faran girs d'últim minut, perquè no creuen en cops d'efecte sense un acord tàcit previ. Homs ha assegurat que cap candidat era del seu grat, ni Pastor, ni López. "Fa sis mesos no vaig votar López" ha indicat el cap de llista de CDC. En la votació d'aquest dimarts no sembla que Homs hagi de canviar el seu vot. Així les coses, el canvi possible es generaria si Domènech passa a la segona volta. Aleshores es "pensaria" si s'absté o vota a favor en segona volta.