El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous una moció de Junts per Catalunya sobre els "greuges econòmics i fiscals" de l'Estat envers Catalunya. El text insta el Govern a plantejar, per exemple, la condonació del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), exigir al govern espanyol acabar amb el dèficit fiscal amb l'aplicació del principi d'ordinalitat, liquidar els imports no executats en infraestructures del govern Pedro Sánchez o la compensació de les partides pendents de la disposició addicional tercera de l'Estatut. La majoria dels punts han comptat amb el suport d'ERC i Junts, mentre que el PSC s'hi ha oposat.

Aquestes discrepàncies s'han plasmat, sobretot, durant el debat de la moció. El diputat de Junts, Joan Canadell, ha expressat que "ja n'hi ha prou que l'Estat ens faci viure com als països pobres" i ha disparat contra el PSC perquè "quan hi ha en joc el benestar dels catalans, tot s'hi val per als socialistes". En aquest sentit, s'ha volgut referir al resultat de les eleccions generals, que deixa en mans de Junts la investidura de Pedro Sánchez: "No hi haurà investidura si no se solucionen aquests problemes i altres com l'amnistia i l'autodeterminació, i serà culpa seva si hi ha bloqueig per no afrontar els problemes greus que patim". Canadell ha denunciat que hi ha molts catalans i votants del PSC que desconeixen, per exemple, que Pedro Sánchez és qui "menys ha executat infraestructures a Catalunya" de la història o que el país ha hagut d'assumir un endeutament en forma de FLA de 80.000 milions d'euros en 15 anys mentre hi havia un "dèficit equivalent de 250.000 milions d'euros". El juntaire ha reclamat, també, que l'Estat faci els canvis normatius necessaris per fixar un salari mínim interprofessional de Catalunya.

La major part de les crítiques han estat compartides per María Jesús Viña, d'Esquerra Republicana, que ha afirmat que "pertànyer a l'Estat és un mal negoci perquè ens va a la contra i ens manlleva recursos, perquè tampoc no fa les inversions que garanteixen la prosperitat de la ciutadania". Viña ha lamentat que Catalunya és la segona comunitat que més recursos genera i la catorzena a l'hora de rebre'n, un cop es redistribueixen. Els republicans també s'han volgut adreçar als socialistes per reclamar-los que facin la seva feina i "no abdiquin de les seves responsabilitats" si estan a favor de condonar bona part del deute del FLA. Des de la CUP, Eulàlia Reguant ha sostingut que "parlar de dèficit fiscal és criticar el centralisme i l'oligarquia".

"Es poden quedar en la proclama i l'activisme o assumir les responsabilitats"

Jordi Riba, diputat del PSC, ha contrarestat les crítiques de Junts i ERC afirmant que el preàmbul de la moció "convida a no fer participar els partits independentistes" perquè destaca que cal "promoure i participar en un espai de coordinació, consens i direcció estratègica col·legiada per generar consensos entre els principals actors independentistes i definir els passos [...] per culminar el camí cap a la República Catalana". Sobre la condonació del deute del FLA, Riba ha expressat que estan d'acord en fer-ho en una part i ha assenyalat que cal dur a terme una reforma del finançament que espera que un pròxim govern de Pedro Sánchez abordi. En aquesta línia, ha demanat als independentistes que participin en aquest debat sobre la reforma del finançament i que facin una tria: "Es poden quedar en l'activisme i la proclama o assumir les responsabilitats que la ciutadania els ha atorgat". Al seu torn de rèplica, Canadell ha defensat que els tres sistemes de finançament que hi ha hagut han fet que el dèficit fiscal sigui del 8% del PIB.