Queda tot just una setmana perquè se celebri la sessió constitutiva del Parlament, els partits polítics continuen reunint-se amb l'objectiu d'acordar la composició de la nova Mesa i el nou Govern de la Generalitat. Aquest mateix matí els grups de la CUP i En Comú Podem han celebrat una nova reunió centrada en arraconar Vox i la reforma del model d'ordre públic.

Així ho han comunicat els comuns a través d'un comunicat en què han valorat la reunió amb els anticapitalistes de "positiva". "S'ha aprofundit en primer lloc en el cordó sanitari a Vox per blindar la propagació del seu discurs d’odi en el Parlament", han dit. De fet, fa pocs dies, aquests dos grups, juntament amb el PSC, ERC i JxCat, ja es van trobar per abordar com aïllar el partit d'extrema dreta espanyolista a la Cambra catalana. Només Ciutadans i el PP no hi van participar.

A la reunió també s'ha tractat la reforma del model policial. En aquest tema ambdues formacions es troben notablement allunyades, ja que mentre els anticapitalistes aposten per negociar la reforma en les negociacions entre grups abans que comenci la nova legislatura, els comuns opten per deixar aquest debat per al nou Parlament. Això sí, ambdós partits coincideixen en la supressió del foam i en deixar fora dels desnonaments la Brimo. La CUP, però, vol dissoldre aquesta unitat mentre que la formació morada prefereix mantenir-la perquè les competències d'ordre públic no les assumeixi la policia espanyola.

Per altra banda, els dos grups han coincidit que aquesta XIII legislatura ha d'estar marcada per "una fiscalitat justa i verda, l’accés a l'habitatge o un model econòmic que avanci cap a la transició ecològica i protegeixi la nostra indústria". La CUP i ECP també coincideixen en rebutjar el projecte de BCN World, el qual ja va ser portat a l'Oficina Antifrau per part dels anticapitalistes.

PSC, JxCat, CUP i comuns, a pel Parlament

La reunió ha coincidit amb la insistència de la CUP en presidir la Cambra catalana. "La CUP està disposada a assumir la presidència del Parlament", i ho ha traslladat amb aquesta claredat "en totes les converses" amb les parts implicades en la negociació pel nou govern: ERC, Junts i En Comú Podem, ha confirmat avui mateix en roda de premsa la diputada electa Eulàlia Reguant.

No obstant aquesta insistència, els anticapitalistes no són els únics que aspiren a presidir la segona institució del país. El PSC i també els comuns ja han presentat Eva Granados i Joan Carles Gallego com els seus respectius candidats. A nivell independentista, també tindria sentit que aquest càrrec quedés per a JxCat, tal com va ser pels republicans en les dues darreres legislatures.