Aquest mateix dimecres en què Pedro Sánchez i Carles Puigdemont es van veure les cares a Estrasburg dins l'hemicicle del Parlament Europeu, delegacions de PSOE i Junts es van reunir discretament a Madrid, a l'edifici del Congrés dels diputats. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, van encapçalar les delegacions dels respectius partits a la capital espanyola on es va acordar que el president del govern espanyol i el president a l'exili es trobessin, aquest cop sí, en una reunió formal que s'haurà de celebrar en les properes setmanes. Aquest matí el mateix Turull ha anunciat públicament que se celebrarà la trobada.

A la reunió de Madrid hi van assistir també, entre d'altres, la presidenta del grup de Junts, Míriam Nogueras, i l'adjunt a la secretaria d'organització socialista, Juan Francisco Serrano. No hi va ser present cap mecanisme de mediació, atès que es tractava d'una convocatòria de seguiment dels acords, com tampoc n'hi haurà a la trobada que mantindran els dos presidents.

Incompliment

El que sí que va ser present a la reunió al Congrés és el fracàs del govern espanyol a l'hora d'aprofitar la presidència espanyola de la UE per concretar l'impuls de l'oficialitat del català. Just el dia abans, s'havia celebrat la darrera reunió del Consell d'Afers Generals sota la presidència espanyola sense aconseguir tirar endavant la proposta per a la renovació del reglament lingüístic de la UE. Aquest era un dels compromisos adquirits pel PSOE per lligar el vot de Junts a Francina Armengol per a la presidència del Congrés i els representants de la formació independentista van fer notar la falta de resultat.

Tampoc Puigdemont no va amagar el malestar per aquesta qüestió, durant la compareixença de Sánchez al Parlament Europeu per fer balanç del semestre de la presidència espanyola. El polític independentista va advertir que dels incompliments neixen les desconfiances. "President Sánchez, les oportunitats s'han d'usar quan es presenten, si es deixen passar per por o incapacitat, les conseqüències no són agradables", va reblar en un clar avís.

El president espanyol va respondre a Puigdemont amb un gest igualment evident. Després que bona part de les intervencions dels representants tant del PP Europeu i espanyol com de Cs i Vox es van dedicar a carregar contra la figura del president a l'exili, Sánchez va interpel·lar-lo des de la tribuna de l'hemicicle. "Avui la situació a Catalunya és infinitament millor i la seguirem millorant. Al senyor Puigdemont vull dir-li que està a les nostres mans aconseguir-ho", va assegurar.

Data de la reunió

És en aquest context en el qual es mouen les converses entre les dues formacions. Una banda batalla per no trencar ponts malgrat que els compromisos no s'acaben de concretar i subratllen les dificultats que està representant per a Sánchez tirar endavant l'amnistia, mentre l'altra adverteix sense embuts que no n'hi ha prou i que si no hi ha concrecions el suport al PSOE al Congrés acabarà.

Les dues bandes, però, es mouen amb prudència, amb una discreció tan extrema que fins i tot Turull va trucar per telèfon a Santos Cerdán per comunicar-li que faria pública la decisió de celebrar una reunió. Des del govern espanyol i el mateix Sánchez han respost tirant pilotes fora o assegurant desconèixer la cita. Però saben que Junts no té cap interès en una simple foto d'encaixada de mans. Tot i que s'ha evitat concretar la data, el proper cop en què ambdos polítics coincideixin a Bèlgica serà quan se celebri el traspàs formal de la presidència d'Espanya a Bèlgica, a començaments de gener. Un moment oportú per convocar una cita que, forçosament, s'haurà de celebrar fora d'Espanya.