Els equips negociadors d'ERC i el PSOE es tornaran a veure aquest dimarts, just un dia després d'una trobada secreta ahir a Barcelona i que els dos partits emmarquen en una "reunió de treball", en el que serà la tercera reunió oficial per la investidura de Pedro Sánchez. La trobada, la primera pública que es fa a la capital catalana i que tindrà lloc a les 12h del migdia, arriba amb dos convenciments: que molt possiblement no serà l'última i que la investidura haurà de ser al gener.
El president en funcions i líder socialista, Pedro Sánchez, volia ser investit de nou president abans de Nadal o, a molt estirar, abans de Cap d'Any. Els republicans, però, no només no tenen pressa per arribar a l'acord, sinó que el calendari judicial que tenen per davant els aboca gairebé inevitablement a gener, amb la decisió de Luxemburg sobre Oriol Junqueras i la situació dels presos com a principals focus.
De fet, aquesta dilatació de l'entesa és un dels tres punts que els republicans volen portar a la reunió d'aquest dimarts, tal com va assegurar aquest dilluns Marta Vilalta, secretària general adjunta del partit i integrant de l'equip de negociació, en roda de premsa. Per a ERC, un dels objectius d'aquesta nova reunió és deixar clar que no hi pot haver "presses" per arribar a un acord, a més de "concretar" com ha de ser la mesa de negociació i demanar que hi hagi "respecte a les institucions catalanes".
Els republicans veuen molt difícil arribar a un acord abans d'acabar l'any per dos motius. En primer lloc, perquè, segons apunten, l'objectiu no és negociar una investidura a canvi d'unes competències més, com en anteriors etapes, sinó trobar "una solució al conflicte" català. "ERC no està aquí per negociar el peix al cove", reivindicava Vilalta, avisant també que no tenen pressa i que la voluntat és arribar a una "bona solució per activar la via política". "Si el PSOE té pressa que es mogui més ràpid", agregava.
Pendents de Luxemburg, el grau dels presos i les euroordres
Però és que, a més, el calendari judicial i la situació dels presos tornen a condicionar l'entesa. La mateixa Vilalta va reconèixer ahir que dels presos se n'ha parlat en anteriors reunions i que els propers esdeveniments judicials condicionaran la "totalitat" de la negociació. I és que els republicans tenen diverses dates marcades en vermell al calendari d'aquí a finals d'any que els compliquen poder arribar a un pacte amb el PSOE abans de Nadal.
La més destacada és el dijous dia 19 desembre, quan el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, ha de decidir sobre la immunitat del president del partit, Oriol Junqueras, i que podria tenir importants implicacions polítiques en cas de donar-los la raó. Però n'hi ha més. Començant per la sentència del TSJC contra el president Quim Torra –que s'espera en els propers dies–, la vista sobre les euroordres contra els exiliats Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig –programada pel 16 de desembre–, i també la classificació dels presos.
Aquesta mateixa setmana la Junta de Tractament de les presons ha de decidir quin grau penitenciari aplica als presos i, en funció de quin règim els apliqui, podrien arribar a tenir o no permisos per sortir de la presó. La decisió és de les presos catalanes, que depenen de la Generalitat, però l'última paraula la tindrà el Tribunal Suprem, que podria revocar la decisió. Els republicans emmarquen la decisió en un assumpte "tècnic", però esperen que la Fiscalia no hi interposi cap recurs. "No hi hauria d’entrar per res ni la Fiscalia ni la judicialització", ha apuntat Vilalta.
Els socialistes es resignen: "Doncs al gener"
Amb tot aquest taulell sobre la taula, els republicans s'han encarregat aquest dilluns d'anar aplanant el terreny perquè el PSOE assumeixi que abans de Cap d'Any, res. I, de fet, a can socialista ja han començat a assumir-ho. "Si no és possible fins al gener, doncs serà al gener", va afirmar el secretari d'organització del PSC, i integrant de l'equip negociador, Salvador Illa. En la roda de premsa d'aquest dilluns a la seu del carrer Pallars, Illa va insistir que seria "desitjable" que que el govern espanyol es formés "el més aviat possible", tant per als interessos d'Espanya com també per a Catalunya, però que si cal esperar a gener, ho faran.
Qui no sembla acabar d'acceptar el calendari són els comuns, els tercers en discòrdia, que consideren que cal arribar a Nadal "amb els deures fets" i pressionen a ERC perquè cedeixi abans de les vacances d'hivern. Segons va apuntar des de la seu dels comuns el portaveu de la formació, Joan Mena, dilatar la investidura al 2020 "només serveix per debilitar els fonaments d'un govern progressista" i donar una oportunitat a la dreta "per reorganitzar-se". Per això, va demanar als republicans que "deixin de jugar al pòquer" amb el president Quim Torra per veure qui "arrisca més o té la carta més alta", i ha implorat començar el 2020 "obrint una etapa d'estabilitat i progressista".
Les quatre demandes dels republicans
Sigui com sigui, els republicans insistiran en les "quatre potes" bàsiques que ha de tenir l'acord, i que fa setmanes que posen sobre la taules. Per ERC és imprescindible que hi hagi un reconeixement del "un conflicte polític" entre Catalunya i l'Estat, que la taula de negociació sigui entre governs i que s'hi pugui parlar de tot", especialment de la fi de la repressió i del dret d'autodeterminació; que hi hagi "un calendari" concret i que tingui "garanties" de compliment. Amb tot, els republicans demanen que hi hagi una "activació de la via política" que ha d'implicar, també, la "desactivació" d'altres vies com al repressió i la judicialització i avisen que, si no es compleixen les seves demandes, no els "tremolarà el pols" en votar 'no' a Sánchez.