Junts i ERC celebren una trobada just en el moment en què les converses d'Esquerra amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat enfilen el compte enrere. La reunió s'ha celebrat aquest matí, segons ha pogut saber ElNacional.cat, i hi han participat el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira.

Esquerra negocia des de fa setmanes amb el PSC la investidura d'Illa amb el nou finançament com a qüestió clau que ha de definir l'acord. Tot i que el termini per a la investidura del nou president no acaba fins al 26 d'agost, la cúpula d'ERC, en plena crisi interna i assetjada per la polèmica sobre la implicació de membres de la direcció a les campanyes de falsa bandera, ha situat com a data límit per tancar el pacte el final del mes de juliol. L'acord, per tant, hauria de ser ratificat per la direcció del partit a principis de la setmana vinent per poder-lo sotmetre a la consulta dels militants.

Els darrers dies, des de la Moncloa, s'han desbloquejat compromisos pendents per facilitar l'acord. Fins i tot el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va viatjar dimecres a Barcelona per participar en l'acte de signatura del conveni sobre l'Ingrés Mínim Vital. Això no obstant, mentre ERC reclama un nou finançament fora del sistema comú, des de la Moncloa s'ha proposat constituir el consorci fiscal que preveu l'Estatut, la qual cosa des d'Esquerra es considera insuficient. Amb tot, fonts socialistes asseguraven ahir que seran "generosos i pacients".

Plantejament d'investidura

Tot i que s'ha volgut mantenir en la màxima discreció el contingut de la reunió que han mantingut Turull i Rovira, fonts consultades per ElNacional.cat, apunten que Junts hauria posat damunt la taula un "plantejament d'investidura". El tema del retorn del president a l'exili, Carles Puigdemont, no ha estat, segons aquestes fonts, l'element substantiu de la trobada.

Això no obstant, la reunió es produeix just el dia abans de l'acte que Junts celebrarà aquest cap de setmana a la Catalunya Nord amb Carles Puigdemont com a protagonista. La cita, que s'ha convocat amb motiu del quart aniversari de la fundació del partit, hauria de servir per donar noves pistes sobre la forma com Puigdemont pensa concretar el seu anunci de tornar a Catalunya el dia que es convoqui el ple d'investidura.

Puigdemont va anunciar que tornaria, independentment que fos o no el candidat. La seva investidura obligaria no només a aconseguir el vot a favor d'ERC sinó també l'abstenció del PSC, la qual cosa els socialistes han descartat de manera categòrica. En cas que torni per assistir a la investidura d'Illa, l'escenari més probable seria la seva detenció, atès que el Tribunal Suprem s'ha negat a aplicar-li l'amnistia pel delicte de malversació que pesa sobre ell, per considerar que hi va haver enriquiment personal amb el procés. Això no obstant, el president del Parlament, Josep Rull, ha deixat clar que no permetrà l'accés de la policia dins de la cambra catalana per facilitar la seva detenció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!