El Govern, Francesc Homs i Joan Tardà ho van negar ahir; el president espanyol i el líder del PP català, fa dos dies; i, mentrestant, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, deixaven entreveure que Carles Puigdemont i Mariano Rajoy ja s'havien trobat.
Ara, La Vanguardia assegura que els dos presidents s'haurien trobat el passat 11 de gener a la Moncloa, en un dinar en què l'Operació Diàleg va continuar encallada perquè no es va aconseguir arribar a cap acord sobre el referèndum. Puigdemont va insistir a negociar-lo amb l'Estat i Rajoy va fer-ho en reiterar per activa i per passiva que no hi ha cap opció a parlar sobre aquesta qüestió.
Segons el mitjà citat, la reunió es va celebrar a petició del president espanyol, just cinc dies abans que se celebrés la conferència de presidents autonòmics, i va provar -sense èxit- convèncer el seu homòleg català perquè hi fos present. La condició sine qua non de Puigdemont per anar-hi era explicar la qüestió catalana davant la resta de presidents i, tot i assegurar-li que no només parlaria sobre el referèndum, Rajoy no ho va acceptar.
Discreció indiscreta
Puigdemont hauria explicat aquesta trobada al vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i Rajoy, per la seva banda, a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría. Una mala idea si el que volien era que la reunió es mantingués en secret perquè s'ha acabat escampant com la pólvora.
Els dos presidents han provat d'evitar el tema i centrar-se només a fer referència a la reunió oficial que des de Catalunya esperen des de fa temps, però Millo i Iceta ja coneixien la situació i no es van poder estar de dir-ho.
El primer a trencar el gel en aquest sentit va ser el delegat espanyol a Catalunya. Va fer-ho diumenge a TV3, quan va assegurar que l'Estat prepara una oferta per presentar al Govern -que, evidentment, no inclouria el referèndum- i quan, de pas, va deixar anar que hi ha hagut trobades a "tots els nivells" entre l'Estat i el Govern de Catalunya, tot i que no sempre "han sigut públiques".
Ahir va ser el torn d'Iceta des de Madrid. El líder del PSC va començar deixant entreveure que sabia alguna cosa de la situació posant damunt la taula: "No em sembla malament que hi hagi contactes discrets", afirmació que va donar peu a la presentadora per preguntar-li si creia que n'hi havia hagut. "Sí, em consten", va garantir llavors.
El punt 46 de les reclamacions del Govern, el que fa referència al referèndum, haurà de continuar a l'espera, a l'espera de si l'Estat acaba cedint a dialogar sobre aquesta qüestió.