La impossibilitat de dialogar amb el govern de Mariano Rajoy i el refús constant de qualsevol tipus de conversa relacionada amb el referèndum i el dret a decidir dels catalans sobre el seu futur, està impulsant el Govern a tirar pel dret per posar-hi una solució d'acord amb el mandat que la ciutadania va encarregar a les eleccions del 27-S.
Precisament per això, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat per demà a les 17.00 una cimera amb les forces polítiques favorables al referèndum per parlar-ne. Així ho ha anunciat la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, al Via Lliure de RAC1, on ha justificat aquesta decisió sota l'argument que, després de tants cops de porta, i recordant que "a les darreres hores hem rebut amenaces intolerables, les decisions no es poden demorar".
Després que ahir, l'ANC, Òmnium i l'AMI s'unissin per exigir al Govern data i pregunta pel referèndum, i que el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, hagi insistit a la mateixa emisora en el reclam de posar data i pregunta, avui Munté ha deixat entreveure que el termini més lògic per donar una resposta a les peticions de les entitats sobiranistes seria entre una i dues setmanes, mentre que ha assegurat que el Govern "mostrarà la seva fermesa a l'hora de respectar el desig de la major part de la societat catalana".
Crida a Colau
A la reunió hi estan citats el PDeCAT, ERC, la CUP, Demòcrates, Més, Podem, Catalunya en Comú i EUiA.
L'afirmació, a més, del líder de Podemos, Pablo Iglesias, divendres passat sobre que "un referèndum unilateral és una mobilització legítima", la convicció dels comuns en què inclourà el referèndum en la moció de censura, i les anades i vingudes dels podemistes en aquesta qüestió han impulsat Munté a tornar a fer una crida a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè hi sigui present i ha precisat que, amb tot, també "hem de posar en valor la gran tasca del Pacte Nacional pel Referèndum".
De fet, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, també va deixar anar divendres que "davant la resposta repressiva evident del PP hi ha legitimitat per exercir desafiaments democràtics, però s’ha de fer bé".
El perill de votar
Ja fa dies que el govern espanyol alerta dels perills que pot comportar per a Espanya el fet que el Govern tiri pel dret i convoqui el referèndum. Primer va ser la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, que va acusar Puigdemont "d'intent de cop d'estat".
La va seguir el ministre de Justícia, Rafael Catalá, que va avisar -per variar- el vicepresident Oriol Junqueras que una Catalunya independent no seguiria dins la Unió Europea assegurant que "les seves normes no ho permeten".
Ahir, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va tornar a sortir a la càrrega en un intent de calmar els ànims als contraris a deixar decidir els catalans assegurant que "no deixarem que els deliris posin en perill Espanya".
Però realment, qui va acabar de donar aquesta empenta va ser Rajoy ahir durant el tancament de les jornades del Cercle d'Economia a Sitges, quan va instar els empresaris catalans a frenar el referèndum i va deixar anar que "el procés trenca els llaços familiars".