La reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès a La Moncloa ha durat més de dues hores i mitja. Però, almenys segons la versió de La Moncloa, no s’ha “aprofundit” en cap de les demandes de la Generalitat: ni en l’autodeterminació ni en l’amnistia. Tant és així que, en la roda de premsa posterior a la trobada, la portaveu espanyola ha reclamat als exiliats que tornin per enfrontar-se a la justícia i també ha descartat cap mena de reforma del Tribunal de Comptes, que persegueix una quarantena d’exdirigents independentistes.
Així, en nom del Govern d’Espanya, ha comparegut María Jesús Montero que ha subratllat el “clima de cordialitat” de totes dues bandes així com la recuperació de la “normalitat institucional”. En aquest sentit, la dirigent socialista ha insistit que cal “obrir una nova etapa a Catalunya”, basada en el diàleg, i “deixar enrere la confrontació”. Per això, des de La Moncloa s’han avingut a convocar al juliol la comissió bilateral i al setembre la taula de diàleg. I han instat el president Aragonès a assistir a la conferència de presidents que tindrà lloc l’última setmana de juliol a Salamanca.
Segons la versió monclovita, s’ha parlat de la situació de la pandèmia, de la “normalització de les relacions”, del diàleg també intern dins de Catalunya —instant a convocar la taula de partits del Parlament— i finalment d’altres temes “en materia d’agenda socioeconòmica”. En aquest últim apartat, el president espanyol li hauria ofert al català el suport a la candidatura per als Jocs d’Hivern de Barcelona-Pirineus 2030 i l’ampliació de l’aeroport del Prat. En canvi, segons Montero, “en cap moment” han estat “objecte de debat” l’amnistia o l’autodeterminació. En tot cas, reiteren els seus "límits" i la seva aposta per coses "viables".
Montero ha estat preguntada especialment per la situació dels exiliats. Primer de tot, ha rebatut el terme fet servir per diversos periodistes: “Jo no ens anomenaria exiliats. Els anomenaria fugits de justícia”. I en segon lloc els ha indicat el camí a seguir: “Que responguin davant dels tribunals de justícia”, com ha fet la resta del Govern de l’1-O, ja indultat. En aquest context no hi haurà cap mena de “gest”.
Pel que fa a una hipotètica reforma del Tribunal de Comptes, des del govern espanyol ho rebutgen rotundament: “La resposta avui per avui és no. No hi ha cap vocació de reforma”. I ho ha lligat a l’argumentari oficial, fent una crida al PP a renovar els òrgans constitucionals, entre ells el Tribunal de Comptes, que aquest juliol veurà com caduca el seu mandat de nou anys.
Aragonès no busca la imatge
Durant una roda de premsa posterior a la delegació del Govern a Madrid, Aragonès ha justificat que la convocatòria de la taula de diàleg no sigui immediata, sinó que s'esperi a després de vacances, perquè no van "a buscar només una imatge". "Si la volguéssim la tindríem aquesta setmana". Preguntat sobre possibles renúncies, el cap de l'executiu català ha raonat que el referèndum ja és un camí intermig, perquè dóna l'opció als del no, que la posició de màxims seria demanar que s'imposés la independència demà mateix.