Plataforma per la Llengua es reuneix d’urgència amb la representació espanyola davant la Unió Europea per tractar l’oficialitat del català, el basc i el gallec. A la trobada, prevista per a aquest dilluns al matí, Plataforma detallarà als representants espanyols els dubtes que els han transmès altres països, a banda de Finlàndia i Suècia, perquè l'oficialitat tiri endavant aquest dimarts al Consell d'Afers Exteriors de la Unió Europea. Des de Plataforma per la Llengua assenyalen que l’objectiu de la trobada és facilitar arguments a la delegació espanyola per tal d’abordar les preocupacions existents i evitar que la decisió sobre l’oficialitat quedi ajornada fins a una nova data. Per part de Plataforma per la Llengua, a la reunió hi assistirà el responsable de la campanya sobre l’oficialitat de l’organització, Pol Cruz.
Habilitat d'Espanya en la negociació
Plataforma per la Llengua ha reivindicat des de Brussel·les que el govern espanyol disposa de "tots els arguments polítics, jurídics i econòmics" perquè el català, el basc i el gallec siguin reconeguts "demà mateix" com a llengües oficials a la Unió Europea. "Només cal que negociïn hàbilment", ha apuntat aquest dilluns en una atenció als mitjans el responsable de la campanya sobre l'oficialitat de l'organització, Pol Cruz, després de reunir-se amb la representació espanyola davant la UE. Segons l'entitat, la decisió que es prengui aquest dimarts 19 de setembre al Consell d'Afers Generals no passarà desapercebuda, ja que n'estaran pendents "més de deu milions d'europeus".
En la mateixa compareixença, el representant de la plataforma ha reconegut que no pot fer un vaticini de què succeirà demà, tot i que ha remarcat que existeixen totes les eines perquè la decisió "sigui favorable". "Hem explicat que som una comunitat de deu milions de parlants i que no hi ha cap impediment en cap normativa europea que impedeixi que una llengua esdevingui oficial sense que sigui esmentada als tractats", ha explicat. "Alhora coincidim que els arguments de tipus econòmics són dèbils, perquè són els mateixos que es poden aplicar a altres llengües europees, i això és el que també hem traslladat a altres representacions europees", ha afegit.
Oficialitat del català a la UE
L'interès d'Espanya perquè s'aprovi aquesta mesura els ha portat a oferir-se a pagar el cost que comporta que el català esdevingui llengua oficial a la Unió Europea, segons van confirmar a l'ACN fonts coneixedores de les reunions d'ambaixadors preparatòries de la cimera del Consell d'Afers Generals del Consell de la UE d'aquest dimarts, on es debatrà la qüestió. Per la seva banda, fonts del Departament d'Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat han exigit al govern de l'Estat, que ostenta la presidència rotatòria del Consell, que faci "tots els esforços" perquè la negociació per a "l'oficialitat plena" del català no descarrili. Per tal que el català sigui oficial a la UE cal l'aprovació per unanimitat de tots els estats membres. De moment, Suècia i Finlàndia hi han expressat reticències.
El Consell d'Afers Generals de la UE preveu a l'ordre del dia de la reunió d'aquest dimarts abordar la sol·licitud d'Espanya de modificar el reglament de règim lingüístic de la UE per incloure-hi el català, l'euskera i el gallec com a llengües oficials. El mateix dia, un cop s'hagi abordat aquest tema al Consell d'Afers Generals, serà el Parlament Europeu qui ho debatrà. També aquest dimarts, a Madrid, el Congrés dels Diputats abordarà la reforma del reglament per poder emprar el català als plens del parlament espanyol i, de fet, tot i que les esmenes es votaran dijous, ja es podran fer servir les llengües cooficials al debat.
Pressió de Plataforma per la Llengua
A principis del mes de setembre, Plataforma per la Llengua va llançar una nova web per defensar l'oficialitat del català a la Unió Europea. A través del nou portal, catalaoficial.eu, l'entitat demana a la ciutadania que signi la campanya per pressionar perquè el català pugui ser oficial, en una iniciativa que coincideix amb la presidència espanyola de la UE. De fet, Plataforma per la Llengua ja va anunciar la intenció d'intensificar la campanya i fer diverses accions de pressió, especialment abans de les reunions del Consell de la UE del 19 de setembre i del 23 d'octubre.