El govern espanyol assegura que no té res a veure amb la detenció del president Carles Puigdemont a l'Alguer. La Moncloa fins i tot ha hagut de sortir a negar que hi hagués policies espanyols entre els agents que van detenir Puigdemont a l'aeroport. Això no obstant, ha transcendit que just el dia anterior a la detenció, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, es va reunir amb el cònsol general d'Itàlia, Emanuele Manzitti.
Cunillera i Manzitti van celebrar la trobada a la seu de la delegació del Govern, al carrer Mallorca de Barcelona. Segons l'ambaixada es va tractar d'una reunió absolutament protocolària, per agrair el suport de la delegació al consolat, de manera particular durant la pandèmia. El consolat fins i tot va penjar fotografies de la cita.
El consolat va fer pública també una nota de premsa a la seva pàgina web assegurant que reunió havia servit per destacar les "excel·lents relacions entre Itàlia i Espanya" i els avenços aconseguits entre els dos països en la reunió bilateral que van mantenir el passat mes de novembre, així com la trobada entre el president del govern italià, Mario Draghi, i l'espanyol, Pedro Sánchez, a Barcelona el passat mes de juny en el marc d'un fòrum de diàleg organitzat per Foment del Treball i dins de les Jornades del Cercle d'Economia.
Això no obstant, el fet que la cita es produís 24 hores abans de la detenció del president ha donat un caire molt diferent a la trobada. El president va ser detingut aquest dijous quan va aterrar a l'Alguer per participar a l'Aplec Internacional d'Adifolk.
De la seva banda, la delegació del Govern no va donar cap informació sobre la trobada. Això no obstant, fonts de la delegació consultades per ElNacional.cat han assegurat que la reunió es deu al fet que el cònsol és nou i subratllen que s'emmarca dins d'una visita rutinària amb el cos diplomàtic.
Puigdemont declararà avui a les 14 hores davant de la Cort d'Apel·lació de Sàsser que és qui haurà de decidir sobre la legalitat de la seva detenció, segons l'oficina del president. La qüestió amenaça aixecar molta polseguera. La detenció del polític gironí s'ha produït en un moment en què tot i que el Parlament Europeu va aixecar la seva immunitat, el tribunal de Luxemburg havia assegurat que no hi havia cap risc de detenció perquè Espanya assegurava que no hi havia cap euroordre activa contra ell. Per contra, ahir el Tribunal Suprem va assegurar que la euroordre continuava vigent i que únicament s'havia suspès la de Bèlgica arran les qüestions prejudicials que havien suscitat la decisió de Brussel·les de no extradir el conseller Lluís Puig. La setmana vinent hi ha ple del Parlament Europeu i el reglament de la Cambra estableix que els eurodiputats s'han de poder desplaçar sense problemes per arribar a les sessions.
De moment, el govern italià no s'ha pronunciat sobre la detenció del líder independentista. Qui sí ho ha fet ha estat l'exvicepresident i líder de la Lliga, Mateo Salvini, que ha advertit que Itàlia no es pot convertir en protagonista de la revenja contra Puigdemont.