En les últimes hores, el cas Koldo, sobre la presumpta corrupció en la compra de mascaretes durant la pandèmia de coronavirus, ha tornat a copar l’actualitat informativa. El motiu ha sigut un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que, entre moltes altres conclusions, apunta en dues direccions. D’una banda, sosté que José Luis Ábalos tenia un “paper rellevant i de responsabilitat” en la suposada trama per la seva “relació directa” amb Koldo García, que era el seu assessor al Ministeri de Transports, i amb Víctor de Aldama, el principal comissionista de la trama i expresident del Zamora CF. D’altra banda, revela que Pedro Sánchez no va posar “objeccions” a la reunió privada entre Ábalos i Delcy Rodríguezvicepresidenta de Veneçuela, el gener del 2020. A partir d’aquí, les 233 pàgines de l’informe de l’UCO han desembocat en un seguit de reaccions en cadena: el jutge que investiga el cas Koldo, Ismael Moreno, ha preguntat al Congrés si Ábalos continua sent diputat, ell mateix ha demanat voluntàriament declarar com a testimoni, Pedro Sánchez ha garantit que “no hi haurà impunitat”, les acusacions populars han sol·licitat que el jutge citi a declarar el president espanyol com a testimoni i ell ha admès que Ábalos el va “informar” de la visita “privada” de Delcy Rodríguez. Una cascada de moviments que fan trontollar la posició infrangible del president espanyol.

🔎 Les claus de l’informe de l’UCO que acorrala Ábalos pel cas Koldo

 

La conseqüència directa és que, d’aquesta manera, revifa un front de desgast que s’havia apaivagat en les darreres setmanes. Amb les últimes informacions, es redobla la pressió al govern espanyol i s’expandeix l’ombra de corrupció sobre la Moncloa, sumada a la investigació de Juan Carlos Peinado a Begoña Gómez per presumpte tràfic d’influències i corrupció als negocis, ara avalada (amb límits) per l’Audiència de Madrid. Setmana horribilis a la Moncloa. Ara la pressió torna a estar a la Moncloa: malgrat que tots els ministres tanquen files amb Pedro Sánchez, a ningú se li escapa que l'informe de l’UCO suposa un terratrèmol per la imatge del govern espanyol i pel seu rumb immediat. I és que el fet que l'ex-mà dreta i home de confiança de Sánchez (que va ser el seu teloner en la moció de censura contra la corrupció del PP de Mariano Rajoy el 2018) estigui a un pas de ser imputat és un revés difícil d'afrontar.

I el PP ho sap i vol tornar a utilitzar el cas Koldo com a arma llancívola contra el PSOE. El tema semblava que estava amortitzat, però les noves informacions obren una nova finestra d’oportunitat pels populars. “La corrupció al govern espanyol avança a un ritme que espanta, això ja no ho pot tapar ni controlar ningú”, ha denunciat aquest matí Alberto Núñez Feijóo des de Varsòvia. A més, de retruc, el cas Koldo ha deixat en un segon pla la polèmica de la setmana sobre la commutació de penes a presos d’ETA a través d’una llei que va ser aprovada per unanimitat al Congrés dels Diputats. El PP tenia una fuita d’aigua, amb crítiques de les víctimes del terrorisme incloses, i l’ha aconseguit taponar.

Una última variable. Fa uns dies el PSOE va deixar morir la comissió d’investigació sobre les mascaretes al Congrés, que va ser l’eina dels socialistes per fer front a les sospites de corrupció i per disparar contra el PP. Però els populars no donen el braç a tòrcer. La comissió d’investigació del Senat, amb poc ressò mediàtic, continua el seu camí silenciós i Gènova manté l’amenaça (mai consumada) de fer-hi comparèixer Sánchez. Encara no s’atreveixen, però asseguren que el dia arribarà. Avui, la portaveu del PP al Senat, Alicia García, ha fet l’enèsima roda de premsa sobre aquesta qüestió sense donar pistes. “Sánchez és el padrí de la trama, tots els camins de la corrupció comencen i acaben amb ell, sens dubte vindrà a la comissió d’investigació”, ha afirmat. L’única novetat és que el PP vol ampliar l’objecte de la comissió per no fer curt. D’aquí a dues setmanes, això sí, ha citat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

El “paper rellevant” que l’UCO atribueix a Ábalos situa l’ex-mà dreta de Sánchez al centre de la diana

“L’enumeració lògica d’indicis exposats fins ara ofereix una aproximació als fets en la qual Ábalos adquireix un paper rellevant i de responsabilitat en la seva relació directa amb Koldo, Aldama i l’organització criminal dinamitzada per aquest darrer”, motiu pel qual “s’hauria d’investigar quina relació tindria l’exministre” amb els fets investigats i, per tant, “es requeriria iniciar una investigació sobre aquesta persona”. És un dels abstractes més transcendents de l’informe que l’UCO ha remès a Ismael Moreno, el jutge de l’Audiència Nacional que està investigant el cas Koldo. A més, l’UCO també relata que Víctor de Aldama es referia a Ábalos com a “cap” i hauria pagat el lloguer d’un pis a Madrid de Jéssica, una dona que estava “vinculada d’una manera molt personal a Ábalos”.

El primer moviment derivat d’aquest informe de l’UCO arribava ahir al migdia: el magistrat remetia una carta al Congrés perquè Francina Armengol acredités que Ábalos continua sent diputat i està aforat. És el pas previ a una imputació. Fonts de la cambra baixa confirmen a ElNacional.cat que aquest matí han enviat la resposta en una carta dirigida a la presidenta de l’Alt Tribunal, Isabel Perelló. A partir d’aquí, si finalment el Suprem vol investigar Ábalos, haurà de demanar el suplicatori per poder procedir penalment contra ell. En paral·lel, el mateix Ábalos ha presentat un escrit a l’Audiència Nacional demanant declarar voluntàriament com a testimoni davant del jutge. I al matí, des de la Ciutat del Vaticà, Pedro Sánchez ha garantit que “no hi haurà impunitat” i ha defensat que ell ha actuat amb “contundència, determinació i convicció” davant “qualsevol sospita de corrupció que s’hagi pogut produir” dins del seu executiu. Fa vuit mesos, quan va esclatar el cas, el PSOE va expulsar Ábalos del partit i li va reclamar l’acta de diputat (cosa a la qual es va negar i que el va portar al Grup Mixt).

La reacció d’Ábalos ha arribat aquest divendres a la tarda a Cuatro. “He dit mil vegades que no m’he lucrat en el servei públic. No m’he enriquit i no he format part de cap trama”, ha afirmat en una entrevista telefònica a Todo es mentira. L’exministre ha reconegut que “no cal” que doni més explicacions “fora de l’àmbit judicial” i ha sostingut que ell és el “principal interessat” i el “principal afectat”. Sobre el document de l’UCO, ha esgrimit que l’informe “no acredita res”, ja que han de ser els tribunals els que arribin a conclusions sòlides. “Això és una tasca d’investigació: una cosa és dir les coses i una altra és provar-les”, ha manifestat. “La meva col·laboració serà plena, però la defensa de la meva innocència també serà intensa”, ha conclòs.

L’UCO revela que Sánchez no va posar “objeccions” a la trobada “privada” entre Ábalos i Delcy a Barajas

L’informe de l’UCO té una segona dada rellevant: assegura que Pedro Sánchez va autoritzar la reunió privada de José Luis Ábalos amb Delcy Rodríguez. El document inclou un missatge de l’exministre en el qual informava el president espanyol que la vicepresidenta de Veneçuela es volia reunir amb ell “discretament”. “Bé”, va respondre Sánchez, que no va posar “objeccions” a la trobada. Posteriorment, Ábalos va informar Koldo García del “permís” de Sánchez: l’UCO considera que això permet aprecia com Koldo “va obtenir el beneplàcit del president del govern espanyol per a la visita de Delcy”. Poques hores després de conèixer-se l’informe, les acusacions populars del cas Koldo, Hazte Oír i Iustitia Europa, han sol·licitat al jutge que citi a declarar el president espanyol com a testimoni perquè “aclareixi la seva possible implicació o coneixement” sobre les accions de Koldo García i Víctor de Aldama en “l’esquema d’influència corruptora al si del govern espanyol” i la seva “pressió” en el rescat d’Air Europa. Consideren que és “fonamental” per “aclarir el seu rol en aquest cas” i els “dubtes sobre la possible implicació del seu entorn proper, en particular, de Begoña Gómez”.

Posteriorment, el president espanyol ha reconegut que José Luis Ábalos el “va informar” de la visita de Delcy Rodríguez a Espanya. Pedro Sánchez ha defensat que la trobada va ser “privada” i que quan el seu executiu es va adonar que hi havia sancions que li impedien trepitjar sòl europeu, la visita va cancel·lar-se. És una versió diferent de la que Sánchez va argumentar l’any 2020, quan defensava que no era conscient de l’arribada de Delcy a Espanya i que Ábalos havia anat a l’aeroport per mediar i evitar que un governant veneçolà trepitgés sòl espanyol. “Qualsevol altra qüestió que tingui a veure amb suposades pràctiques delictives hauran de ser les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i la justícia qui ho dirimeixi, i hauran de respondre aquelles persones involucrades”, ha afegit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!