En plena crisi del coronavirus, Pedro Sánchez va vendre la comissió de reconstrucció del Congrés dels Diputats com els nous "pactes de La Moncloa. La seva voluntat passava perquè fossin el màxim de transversals possibles i que s'aprovessin amb una amplíssima majoria a les Corts. La realitat ha acabat sent més agredolça a l'hora de sotmetre a votació les conclusions. Dels quatre dictàmens, tres han acabat tirant endavant. Els dels grups de treball de sanitat i Unió Europea han rebut un suport bastant ampli. L'econòmic ha vist llum verda pels pèls. El bloc de política social, un dels pilars del govern de coalició, ni tan sols això: no ha convençut ni la dreta ni l'esquerra i ha estat rebutjat per l'hemicicle.
Els marcadors han estat els següents. El que més consens ha trobat ha estat el de la Unió Europea, amb 276 vots a favor i 59 en contra. En segona posició, el de Sanitat, amb 256 vots a favor, 88 en contra i tres abstencions. En aquests dos documents ha arrencat el suport in extremis del PP. El de reactivació econòmica ha rebut un aprovat raspat: 169 vots a favor, 168 en contra i 11 abstencions. El de política social ni tan sols ha passat el filtre, amb 172 vots a favor i 175 en contra. ERC hi ha votat a favor, però el PNB i JxCat ho han fet en contra.
El principal escull era l'escola concertada, que inicialment estava exclosa del dictamen de polítiques socials. A última hora s'ha intentat arreglar, amb una esmena transaccional del PSOE, Unidas Podemos i ERC que eliminava la referència a l'educació pública de "gestió directa". Aquest moviment in extremis no ha estat suficient per a convéncer el PP i Ciutadans, però tampoc Junts per Catalunya i el PNB. El document ha acabat naufragant.
Durant el debat de les conclusions aquest dimarts al Congrés, les formacions independentistes ja van denunciar el tuf a centralisme que desprenien els documents. El portaveu d'ERC Gabriel Rufián denunciava que que "el fantasma del jacobinisme" ha recorregut la comissió i s'havia decidit pràcticament tot entre el PSOE i el PP. Ferran Bel, de JxCat, va lamentar que la part sobre sanitat tenia "conclusions recentralitzadores". La cupaire Mireia Vehí va avisar que les conclusions eren "paper mullat" i "impracticables amb l'acord que s'ha assolit a la Unió Europea".
Els plats pel cap
Malgrat haver aproximat posicions en dos dels quatre documents, el govern espanyol i el PP encara estan lluny de trobar un consens polític. Aquest dimecres, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, Pedro Sánchez i Pablo Casado s'han tornat a tirar els plats pel cap com de costum. El cap de l'oposició li ha recordat que no "estan per l'autombombo" i "muntar un passadís d'aplaudiments" després de l'acord a Brussel·les. El president espanyol li ha respost amb mofa: "Hi ha Adenauer, Schuman, Monnet i, des d'ahir, Pablo Casado com a pare de la Unió Europea". El resultat final no s'ha assemblat gaire als Pactes de La Moncloa que va prometre el govern espanyol en plena pandèmia.