El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg, França, ha deixat la família Franco sense opcions a l'hora de combatre la decisió del govern espanyol d'exhumar les despulles del dictador del Valle de los Caídos per traslladar-les al cementiri de Mingorrubio, segons assegura El independiente.
El digital indica que el passat 26 de novembre, Estrasburg va acordar no admetre a tràmit la demanda que la família del dictador havia imposat contra l'estat espanyol.
És més, el TEDH va decidir sobre la demanda sense entrar en el fons perquè no apreciava vulneració de drets fonamentals. Ni tan sol va traslladar al govern espanyol la queixa dels Franco per si tenien intenció d'al·legar.
El TEDH, l'última opció
L'advocat de la família del dictador Francisco Franco va presentar el març de l'any passat una demanda al TEDH. Es tractava de l'últim recurs legal que els quedava als nets del dictador contra el procediment que va acabar amb l'exhumació del seu avi.
La família Franco ja havia advertit que esgotaria tots els recursos per canviar el destí del cadàver del dictador, inhumat al cementiri del Pardo. El mateix objectiu s'havia marcat la Fundació Nacional Francisco Franco (FNFF).
Segons l'advocat de la família, la demanda es basava en la vulneració dels principis de la Convenció Europea de Drets Humans (CEDH), i l'objectiu era que es reconegués als seus familiars "el dret a decidir on enterraven el seu avi".
La justícia espanyola no els va fer cas i confiaven que a Europa "dir-se Franco no suposi estar contaminat políticament com a Espanya". Els familiars del dictador esperaven que el "TEDH condemni l'estat espanyol".
L'exhumació del dictador
El 24 d'octubre de 2019 els familiars de Franco van treure el fèretre del dictador de la basílica del Valle de los Caídos després de 44 anys. A les 12.54 hores van baixar l'escalinata portant el fèretre a espatlles en absolut silenci i van introduir el taüt en un cotxe fúnebre, cobert per un mantell i una corona de flors. Aquell dia, al Valle de los Caídos es van sentir crits de 'Viva España' i 'Viva Franco'.