Revés de la justícia europea a l'ofensiva de Vox per retirar a Carles Puigdemont i Toni Comín la seva condició d'eurodiputats. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha rebutjat la demanda presentada pels tres eurodiputats de la formació d'extrema dreta el gener passat contra l'acord del Parlament Europeu en què s'atorgava l'escó a Puigdemont i Comín. Vox argumentava que el president de l'Eurocambra, David Sassoli, s'havia extralimitat en les seves funcions i havia comès una violació de la legislació espanyola, que obliga a acatar la Constitució dins del "territori nacional". 

El recurs va ser presentat pels eurodiputats de Vox, Hermann Tertsch, Jorge Buxadé i Mazaly Aguilar, al TGUE el 14 de gener, l'endemà que Sassoli anunciés davant del ple de l'Eurocambra que Puigdemont i Comin prenien possessió del seus escons

El president del Parlament Europeu, David Sassoli / ACN

Manifestament incompeten

El TGUE rebutja la demanda en considerar que ha estat presentada davant d'un òrgan "manifestament incompetent" per pronunciar-se sobre aquesta qüestió i argumenta que els eurodiputats de Vox no estan legitimats per presentar el recurs emparant-se en els supòsits que al·leguen. Per tot plegat, ha condemnat els representants de Vox a pagar les costes.

Prèviament, el Tribunal ja va rebutjar la pretensió que aquest recurs es tramités per procediment d'urgència i va argumentar, entre altres qüestions, que s'havia tramitat de manera errònia.

Defensa del Parlament i l'Estat espanyol

El recurs de Vox va rebre resposta del Parlament l'11 de maig, en què es proposava una "excepció d'inadmissibilitat", però va obligar també l'Estat espanyol a posicionar-se en contra y recolzant l'Eurocambra, a més dels dos eurodiputats catalans.

 

L'escó i els sous

La formació d'extrema dreta va reclamar que s’anul·lés la presa de possessió de l’escó de Puigdemont i Comín i qualsevol efecte que se’n derivés; que es donés per extingit els contractes que haguessin pogut formalitzar amb assistents i assessors i la devolució de tots els diners rebuts “en la seva condició il·legítima d’eurodiputats” així com de qualsevol quantitat abonada als seus membres dels seus equips.

Els tres eurodiputats espanyols demanaven que el TGUE declarés la incompatibilitat del càrrec d'europarlamentari i diputat autonòmic i que quedés clar que Puigdemont i Comin no tenien dret a percebre cap retribució des del 2 de juliol fins al dia que van prendre possessió de l'escó, per la qual cosa reclamava el reintegrament amb interessos del sou percebut, si és que l'havien rebut.

Així mateix exigien els informes sobre la sentència del TJUE en relació a l'escó d'Oriol Junqueras de 19 de desembre del 2019, que va acabar obrint la porta de l'Eurocambra als dos diputats independentistes, i sobre la data exacta en què Puigdemont i Comín van renunciar als seus escons al Parlament de Catalunya.

Finalment, demanaven que es requerís a la direcció de finances del Parlament un informe sobre les retribucions percebudes per Puigdemont i Comín i a terceres persones com a conseqüència de la seva situació d'eurodiputats, i que es demanés a la Junta Electoral Central un informe sobre el dia i hora en què els dos polítics independentistes van complir els requisits que imposa la LOREG per prendre possessió de l'escó.