El Tribunal Suprem (TS) barra el pas a Enric Millo, qui va ser delegat del govern espanyol a Catalunya durant els fets de l'1-O, en el seu intent d'aturar els indults als líders independentistes condemnats per la implicació en el referèndum i la declaració unilateral d'independència. La Sala del Contenciós Administratiu de l'alt tribunal ha desestimat els recursos que el dirigent del PP —ara responsable d'Acció Exterior de la Junta d'Andalusia—  va interposar contra els indults a l'expresident d'ERC Oriol Junqueras i l'expresident d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart en considerar que el polític popular no està legitimat a reclamar aquesta mesura.

En una sentència publicada aquest divendres, el Suprem recorda que ja va inadmetre pel mateix motiu altres procediments similars presentats per Vox i per diversos exdiputats catalans. Enric Millo i altres dirigents populars van presentar els recursos als indults en considerar que s'havien sentit afectats per aquestes mesures de gràcia perquè es consideren víctimes dels fets i circumstàncies que es van viure, amb "atacs" personals amb motius polítics, els últims responsables dels quals després van ser indultats.

 

Intenta tombar els indults en considerar-se víctima

Millo va recórrer al·legant que durant el procés, quan van passar els fets pels quals van ser indultats Junqueras i Cuixart, ell exercia el càrrec de delegat del govern espanyol a Catalunya, i per això tenia un interès legítim a recórrer la mesura de gràcia concedida. Era responsable dels cossos i forces de seguretat, víctimes de la "violència ambiental" del procés, i tant ell com la seva família van ser objecte d'atacs i van patir "violència, intimidació i fustigació generalitzada", va esgrimir. L'exdelegat va recordar que va arribar a ser declarat persona non grata a moltes localitats catalanes i va destacar que també va rebre atacs i esclats directes per la seva afiliació al PP; els delictes indultats el van afectar "inequívocament" i per això, sostenia, estava legitimat per recórrer els indults.

L'Advocacia de l'Estat, per la seva part, rebutja aquesta legitimitat i assenyala que Millo no es va personar en la causa penal del procés i davant els escraixos i les amenaces patides pot acudir a la justícia, però no recórrer els indults. Els magistrats tampoc el veuen legitimat, ja que, expliquen, en els fets provats de la sentència del procés no es ressenyen els esmentats per Millo. El recurs es vincula a la condició de ser víctima, perjudicat o ofès pel delicte, però no inclou a "la noció més general d'afectat pel delicte".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!