La revista valenciana Camacuc ha rebut el premi Martí Gasull i Roig de Plataforma per la Llengua, en la gala de lliurament celebrada aquest dilluns. És una de les cinc revistes en català que van ser vetades pel PP i Vox a Borriana (Plana Baixa), en un clar acte de catalanofòbia. L'entitat l'ha definit com un "projecte que ha fet viure (i somiar!) aventures a tants i tants xiquets valencians". La companyia catalana de teatre Dagoll Dagom i la llibreria mallorquina Quart Creixent han estat els dos finalistes.
De Camacuc, creada el 1984, Plataforma per la Llengua en destaca que és "una revista infantil en valencià que a través del còmic ofereix humor, valors i entreteniment als més menuts". "De periodicitat bimensual, Camacuc té com a objectiu fomentar la lectura, normalitzar la llengua i promoure els autors del País Valencià", afegeix. En aquesta línia, l'entitat remarca que "la seva és una història de quaranta anys de vinyetes, passatemps, recomanacions i relats curts, amb tots els continguts exclusivament en llengua catalana". "Camacuc ha estat una de les revistes en català que diversos ajuntaments valencians, començant pel de Borriana, han volgut censurar cancel·lant-ne la subscripció", conclou.
🙌 Arriba el moment més esperat!
— Plataforma per la Llengua (@llenguacat) May 6, 2024
🏅 I la guanyadora és @Camacuceditoria!
Pugen a l'escenari els directors de Camacuc a recollir el guardó, que els lliura el president de @llenguacat Òscar Escuder.
ENHORABONA!#PremisMartíGasull ❤️🔥 pic.twitter.com/IGOK9UnV3t
Dagoll Dagom i Quart Creixent, finalistes
Plataforma per la Llengua assenyala que Dagoll Dagom és una companyia creada el 1974 que "ha tingut un paper fonamental a l'hora de confegir l'imaginari dramatúrgic en llengua catalana" i destaca obres com Antaviana, Nit de Sant Joan, El Mikado, Cop de rock i L'alegria que passa. Així mateix, fa valdre que en l'àmbit televisiu "ha ofert als teleespectadors catalans sèries ben recordades com Oh! Europa, La memòria dels Cargols, Psico express o La sagrada família". "Aquest 2024, Dagoll Dagom diu adeu als escenaris amb Mar i cel, un dels èxits més cobejats, coincidint amb el cinquantè aniversari de la seva fundació", recorda.
Finalment, Quart Creixent és "un espai cultural de referència a les Illes Balears". "Creat el 1982, la llibreria Quart Creixent té la voluntat d'oferir al públic mallorquí tota la producció editorial catalana, en totes les especialitats, fent èmfasi en la secció infantil i juvenil", explica l'entitat. També indica que durant els últims quaranta anys "ha estat un indret de retrobada cultural, artística i musical, amb una programació intensa de presentacions de llibres, debats, recitals poètics i passejades literàries".