El rei d'Espanya, Felip VI, està trencant les regles de la Constitució del 78 i "usurpant" poders que la Carta Magna espanyola no li atorga al procés d'investidura del nou president del govern espanyol. Així ho sosté el jurista i exlletrat del Tribunal Constitucional Joaquín Urias, que ho ha denunciat a través del seu compte de Twitter.
Urias sosté que, des que Felip VI va arribar, al tron, després de l'abdicació del seu pare, l'ara rei emèrit Joan Carles I, s'està produint una "mutació constitucional de la figura del Rei". Segons la Constitució (article 56.1), el rei d'Espanya és símbol de l'Estat, però no té poders:
"El Rei és el cap de l'Estat, símbol de la seva unitat i permanença, arbitra i modera el funcionament regular de les institucions, assumeix la més alta representació de l'Estat espanyol en les relacions internacionals, especialment amb les nacions de la seva comunitat històrica, i exerceix les funcions que li atribueixen expressament la Constitució i les lleis".
Desde que Felipe VI llegó al trono se está produciendo una mutación constitucional de la figura del Rey.
— Joaquín Urias (@jpurias) May 2, 2019
En la Constitución el Rey es símbolo del Estado pero no tiene poderes. Nunca decide.
Felipe IV está rompiendo esta regla y usurpando poderes. (hilo)https://t.co/IpJ7eoro4o
Per tant, "mai decideix", remarca Urias. Però, com està actuant el monarca a la pràctica? La "usurpació" de funcions s'està produint en el procés de designació del candidat a la presidència del Govern espanyol.
El lletrat acusa el monarca d'apropiar-se de la facultat del president de les Corts de decidir el candidat a la investidura. El Rei proposa el nom, certament, però només de manera "formal". Així, el cap de l'Estat no pot decidir sense "permís" del president de les Corts.
Lo está haciendo sobre todo a la hora de proponer candidato a Presidente del Gobierno.
— Joaquín Urias (@jpurias) May 2, 2019
La Constitución dice que es un acto FORMAL suyo pero el que decide es el Pte. de las Cortes.
Él es quien refrenda el acto, lo que significa que el Rey no puede decidir sin su permiso.
La raó que el Rei no pugui decidir sobre el resultat final de les eleccions —és a dir, la designació del nou president del Govern pel renovat Congrés dels Diputats— és que es tracta d'una instància no elegida. Al titular de la Corona no se li pot demanar responsabilitat ni ser substituït si políticament l'erra, remarca Urias.
Esto es así para evitar que un órgano no elegido sea el que decide, en última instancia, el resultado final de las elecciones.
— Joaquín Urias (@jpurias) May 2, 2019
El Rey no es responsable ni puede ser sustituido. Si decide algo y se equivoca políticamente no podemos no volver a votarlo ni sustituirlo por otro.
Felipe VI, però, va contravenir aquesta norma en proposar com a candidat Mariano Rajoy després de les fallides eleccions generals del 2015, encàrrec que va rebutjar el 22 de gener del 2016. En transcórrer el termini sense que fos investit cap president per la falta d'acord dels partits es van tornar a convocar eleccions després de les quals Rajoy sí que va ser investit. Urias considera la intervenció del Rei una "distorsió greu del principi democràtic":
Así, si el Rey decide el candidato a Pte. del Gobierno y con ello determina el resultado electoral en caso de que la mayoría social discrepe no puede hacer nada. Es un elemento que distorsiona gravemente el principio democrático.
— Joaquín Urias (@jpurias) May 2, 2019
Aún así Felipe VI insiste en apropiarse de ello.
I ara el cap de l'Estat estaria pressionant Pedro Sánchez i enlairant Vox. Urias cita un article del periodista José Antonio Zarzalejos, "La función del Rey y la de Sánchez", publicat a El Confidencial.com que, al seu parer, és fruit d'aquesta situació:
Ya lo hizo, llegando a proponer motivo propio a Rajoy un encargo que éste rechazó.
— Joaquín Urias (@jpurias) May 2, 2019
Ahora, desde Zarzuela mandan escribir el artículo que puse en el primer tuit. Para presionar a @sanchezcastejon y dar alas a VOX.
Será el Presidente de las Cortes el que decida. Quiera o no el Rey.
L'article de Zarzalejos, considerat proper a la Casa Reial, posa l'accent en el fet que el president en funcions i candidat del PSOE a la reelecció ha citat a partir de dilluns a la Moncloa els líders del PP, Pablo Casado: Cs, Albert Rivera i Podemos, Pablo Iglesias, per abordar la seva investidura. El periodista sosté que, d'acord amb l'article 99.1 de la Constitució, al·lusiu a la facultat del Rei per proposar formalment el candidat a la presidència del govern espanyol prèvia consulta amb els representants dels partits, Sánchez "establirà un precedent que no li correspon i ho farà en detriment de les facultats atribuïdes al Rei".
Zarzalejos arriba a aconsellar Sánchez que desconvoqui la ronda de consultes o bé que Casado i Rivera declinin d'anar a la Moncloa "fins que no hagin passat pel palau de la Zarzuela". Avís (reial) per a navegants?