La popular Dolors Montserrat ja va pronunciar tota una declaració d'intencions quan va ser nomenada nova presidenta de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu l'any 2019: "Aquesta serà la porta d'entrada de tots els espanyols a fer una queixa que considerin per allò que no funciona bé i per aportar iniciatives positives que pugui fer el Parlament". Dit i fet, Montserrat ha traslladat la guerra política de la llengua catalana i el conflicte ha degenerat fins a l'extrem de veure un eurodiputat de la ultradreta de Vox intervenint envoltat d'ampolles de licor en un bar. La indignació de Junts i Esquerra s'ha fet palesa i l'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, ha exigit per carta a Montserrat que apliqui la conducta que des de la seva posició té l'obligació d'executar. "Sol·licito la rectificació explícita de la senyora Estarás Ferragut del PP. I que el vot del grup ECR no es computi com a favorable en la decisió de mantenir oberta la petició, ja que el sentit de vot del seu representant, Hermann Tertsch, no va poder ser clarament entès per tots els membres del Comitè, fins i tot pels seus propis companys de grup. Per tant, que els vots totals relacionats amb la decisió sobre aquesta petició es recomptin en conseqüència", escriu Riba. I afegeix: "Demano que les intervencions que tenen lloc a les sessions del Comitè siguin realitzades en entorns de màxim respecte a la institució i la funció de membre del Parlament Europeu". Ja en la seva intervenció prèvia a la carta, Riba va anar en la mateixa línia de Comín per constatar el que consideren que és una persecució del català traslladada, ara, a Europa: "Volen crear un problema on no existeix. Creuen que poden guanyar un vot més a costa de la nostra llengua. En el fons és una croada del nacionalisme espanyol que busca uniformitzar l’Estat per por de la diversitat”, va declarar l'eurodiputada, que forma part del grup dels Verds.
La resposta europea
Si ens fixem en les dimensions de la polèmica, queda lluny de la realitat. Menys d'un 10% de les peticions arriben a debatre's a Comitè, però ja s'ha fet tres cops amb Montserrat al capdavant de la presidència. Riba constata un "ús polític que fa el nacionalisme espanyol d'aquest comitè que acaba sent descarat". No obstant, Dolors Montserrat, ha decidit mantenir oberta la petició del PP i Vox, malgrat la mateixa queixa de la Comissió Europea i que aquesta advertís que no actuarà per manca de competències. Així doncs, no hi ha recorregut però sí que han protagonitzat un nou relat mediàtic que alimenta els votants de la dreta i la ultradreta espanyola. Per la seva banda, l'actual presidenta popular fa cas omís i es referma en el seu lideratge d'aquesta comissió, per a la qual va sortir, novament, escollida el passat 26 de gener per allargar el seu càrrec. La seva resposta fora de la cambra s'ha limitat a un tuit on lloa el que considera que són mèrits propis: "Vuit de cada deu espanyols creuen que Espanya s'ha beneficiat de pertànyer a la UE i són dels més interessats que el Parlament Europeu hi jugui un paper més important. És un orgull formar part d'una societat tan europeista com l'espanyola". Aquestes intervencions han vingut al cas arran de la nova compareixença de la presidenta de la denominada Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), Ana Losada, a la comissió de peticions del Parlament europeu demanant suport, però Rajka Lozo, de la direcció general d’Educació de la Comissió Europea, va indicar que la situació de l’escola catalana es tracta d’un afer intern. I va recordar que Brussel·les només pot intervenir quan “s’infringeix la llei de la UE”.
Ponsatí també s'hi suma
La crítica en les darreres hores ha anat cap als eurodiputats i Montserrat, lluny d'aplicar el que demana Riba per carta, també va vetar les intervencions en català de la política d'Esquerra i Comín. "Els representants polítics de 10 milions de parlants no es poden expressar en la seva llengua, la catorzena més parlada a la UE. Tant de bo posessin les energies aquí, en l’única injustícia que avui existeix en aquesta sala", va recordar Riba a la popular.
En paral·lel, l'eurodiputada Clara Ponsatí ha portat l'eurodiputat de Vox Hermann Tertsch davant de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, per la "vergonyosa" intervenció que l'ultradretà ha fet des d'un restaurant i amb una col·lecció d'ampolles de licor de fons. Ponsatí ha demanat que Metsola prengui mesures per falta de decòrum: "És una vergonya". Tertsch ha intervingut des d'un restaurant en un debat sobre la llengua catalana al Parlament Europeu. El diputat de la formació d'extrema dreta Vox ha dirigit unes paraules contra el Govern, que l'ha titllat de "socialcomunista", envoltat d'ampolles. "Ja hi ha prou polítics separatistes que mutilen la llengua dels nostres fills", ha dit amb soroll de fons de bar. Tertsch ha anunciat que ha demanat una "missió urgent" a Barcelona i a Canet de Mar per constatar en primera persona "els incompliments" de la sentència del 25% de castellà. La intervenció ha estat del tot surrealista, fins al punt que els comensals que també dinaven al mateix restaurant que Tertsch li han cridat: "Vagi-se'n a un altre lloc!".