La CUP ha de beneir amb una abstenció o bé votant a favor la nova legislatura entre ERC i Junts. El diputat Carles Riera no ha amagat la seva sorpresa de bon matí en una entrevista a TVE. A través dels mitjans, ha sabut a les 8h que les dues formacions independentistes oferiran una roda de premsa conjunta amb Pere Aragonès i Jordi Sànchez al capdavant aquest migdia.
I la CUP treu pit pel seu paper: "La notícia que la legislatura comença és una dada positiva i en alguna cosa hem ajudat en els esdeveniments de la setmana passada". De fet, reivindiquen les intencions d'establir "acords multilaterals" des de fa mesos.
La CUP vol valorar l'acord
A partir d'aquí, on queda la CUP? De moment, sembla que fora del nou Govern: "Això és un debat obert i permanent dins la nostra organització. En aquests moments no es donen les condicions perquè hi entrem quan la legislatura es produeixi perquè els acords als quals s'ha arribat estan molt lluny del que volem".
Per tot plegat, fa un subtil avís: "No conec els detalls de l'acord i la CUP el valorarà. M'estranyaria que no hi hagués moltes coses en què estiguem en desacord o ens semblin insuficients, segur. El nostre acord amb ERC ja és molt de mínims".
"La inutilitat de la taula de diàleg"
En els matisos, Riera en situa un de bàsic: les relacions amb la Moncloa: "Mentre aquest Govern participi en una taula que legitima l'Estat i fa feble la nostra autodeterminació, no podem. Si es compromet, davant la inutilitat de la taula de diàleg, a fer un embat democràtic a l'Estat, sí". Per això, proposa la mobilització permanent de la ciutadania: "Nosaltres el que hem de fer és generar una revolució democràtica, un procés social sostingut i permanent. Generar tal nivell de mobilització amb l'Estat perquè s'arribi a un acord per celebrar un referèndum".
Entre els actors que ho han de fer possible també situa el Consell de la República de qui veu Carles Puigdemont "com el president legítim a l'exili". Però a la vegada, defensa que aquest "no és l'espai compartit per tot l'independentisme".
On queden els comuns?
Amb tot això, els comuns s'allunyen d'una aspiració en què Jéssica Albiach somiava la setmana passada: entrar al Govern amb Esquerra. La CUP mai havia estat convençuda de recolzar-los per les limitacions que consideren que els mateixos comuns s'autoimposen. Així doncs, Riera crida a desobeir el Tribunal Constitucional en totes les seves formes: des del marc de drets socials com el de l'autodeterminació, i és en aquest darrer punt, sobretot, on els comuns no hi entrarien mai: "Ells no hi són perquè assumeixen com a límit el TC i això no pot ser per a l'autodeterminació".
Una conclusió que dona per als comuns i un avís, de retruc, a ERC i Junts: "Nosaltres apostem per un exercici d'embat per l'autodeterminació, des del primer moment de la legislatura. És a dir, que el TC no sigui un límit quan el Parlament legisli a favor dels drets socials, per exemple. S'ha de desobeir el Constitucional". Els cupaires insisteixen que aconseguir més drets o generar-ne de nous passa per la independència, que "és la clau" de tot plegat.