La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) ha posat punt i final a la seva setmana d’actes amb l’entrega del Premi Canigó a l’exconsellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i a la Universitat Jaume I de Castelló. En la cloenda, el president de l’UCE, Jordi Casassas, ha volgut reconèixer la trajectòria de Rigau pel seu “compromís polític” i ha destacat la capacitat “d’enllaçar territoris” de la Universitat Jaume I.
En el seu discurs Rigau ha reivindicat la necessitat de generar un sentiment de pertinença envers la llengua “com una qüestió d’Estat”. Rigau és partidària de “revisar l’estatus del català” en tots els sector professionals per afavorir la cohesió social. La diputada de Junts Pel Sí ha incidit que Catalunya necessita que els seus millors alumnes “es comprometin amb a seva llengua” i que s’aposti “per la integració dels nouvinguts”. En aquest sentit, Rigau ha promogut la recerca lingüística i no només la recerca biomèdica “ara que sembla que està de moda”.
El secretari de polítiques educatives, Antoni Llobet, ha lloat la tasca de Rigau “com a baluard de l’escola catalana” al front de la conselleria d’Ensenyament. Llobet ha fet incidència que al llarg de la seva vida política, Rigau “no ha donat mai res per perdut sense abans haver-ho intentat tot”.
“El paper de vàlua” que ha jugat la Universitat Jaume I de Castelló entre el País Valencià i Catalunya no ha passat desapercebut per l’UCE. El vicealcalde de Castelló, Vicenç Mondedeu, ha estat l’encarregat per glossar la Universitat Jaume I de Castelló, representada pel rector Vicenç Climent, en els seus 25 anys d’existència.