Els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert han registrat una petició d'indult per a la també expresidenta de la Cambra Carme Forcadell. Ho han explicat ells mateixos aquest dilluns en una roda de premsa en què han detallat que Forcadell coneix la iniciativa, però que no hi ha participat.
Així mateix, han reivindicat l'amnistia com a millor solució per als líders independentistes empresonats arran del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. "Abans que es pugui plantejar la llei d'amnistia, hem considerat que ho havíem de fer per ella", ha assegurat De Gispert.
Tant ella com Rigol han subratllat que l'indult no suposa "ni el penediment ni cap altra acceptació" dels fets pels quals se l'ha condemnada.
Benach ha volgut deixar clar que són ells i no Forcadell els que impulsen la petició d'indult "per un sentit institucional".
La petició d'indult per a Forcadell, que s'adreça al Ministeri de Justícia, se suma a la que la UGT ha impulsat per a l'exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, també a la presó per la causa de l'1-O. Segons han explicat els expresidents del Parlament, el Ministeri té un any per resoldre la demanda, que haurà d'aprovar el Consell de Ministres.
Al text registrat aquest mateix dilluns hi destaquen que Forcadell ha passat "un període de temps absolutament excessiu" a la presó i que "la seva actitud ha sigut exemplar, tant en la relació amb els funcionaris de les diferents presons on ha estat ingressada com també amb la resta de preses". A més, hi assenyalen que "el conflicte polític que es viu entre Catalunya i Espanya no es resoldrà per la via judicial". "Només la via política pot portar a intentar trobar una solució", avisen, per la qual cosa insten l'executiu espanyol a dur a terme "gestos" com la concessió de l'indult a l'expresidenta de la Cambra catalana.
Al costat de la petició, els tres expresidents de Parlament adjunten una carta adreçada a el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, argumentant els motius de la iniciativa.