El risc de guerra total és imminent i la premsa ho sap, ara bé, qui diu que en ple conflicte no s'ha de guardar espai (i sobretot paraules) per criticar una mica? I qui és el blanc preferit de diaris com El Mundo i La Razón i no es tracta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, però sí d'algú molt proper a ell? Correcte, la seva dona, Begoña Gómez. Anem per parts. En clau internacional, l’exèrcit israelià confirmava aquest dimarts a la tarda llançaments de míssils iranians contra Israel, poques hores després que els Estats Units alertessin que hi podia haver un atac imminent d’aquestes característiques. La presumpta agressió iraniana contra territori israelià té lloc en el marc de l’escalada de la tensió a la regió pels atacs de l’exèrcit d’Israel a Gaza contra Hamàs i al Líban contra Hezbollah. Les forces de defensa israeliana han ordenat a la ciutadania que es refugiï en espais protegits si sentien sirenes d’alarma i que s'hi quedin fins a properes notícies. Cap a dos quarts de vuit del vespre l’exèrcit donava per acabat l’atac. La premsa obre edició aquest dimecres amb l'agreujament del conflicte: "L'Iran ataca amb 180 míssils Israel", titula El País que apunta que aquest és l'atac més gran perpetrat per l'Iran i que ha arribat a zones habitades de Jerusalem i de Tel-Aviv i afegeix que Netanyahu ja ha anunciat represàlies. El primer ministre israelià ha afirmat que la república islàmica "ha comès un gran error aquesta nit, i ho pagarà". El Mundo indica que "l'Iran fustiga Israel amb un atac massiu i desencadena la guerra regional" i alerta que Israel fa front a una guerra a tot el Pròxim Orient que el pot portar a lluitar en set fronts a la vegada i que aquest atac porta el conflicte al Pròxim Orient a un altre nivell. L'ABC, per la seva banda, explica que el govern de Netanyahu qualifica l'operació terrestre de "selectiva i delimitada" contra objectius de Hezbollah i, a diferència de la resta de portades que com a imatge escullen la pluja de míssils, aquest rotatiu opta per una fotografia de dones, homes i nens israelians, amb cara de terror, refugiats al costat d'un pont. 

Què ha fet aquest cop Begoña Gómez? Doncs El Mundo critica que Begoña Gómez reapareix en un acte "per ensenyar a captar fons per a les ONG en ple debat sobre el futur del seu cas" i, afegeix, "la dona del president ha inaugurat la sessió promocional de l'últim màster que aspira a mantenir a la Complutense". Aquest dilluns, l'Audiència de Madrid suspenia la deliberació de la causa sobre Begoña Gómez perquè no s'havia remès al Jutjat d'Instrucció número 41, per error, un dels recursos d'apel·lació interposats per la defensa. La dona del president espanyol assistia aquest dimarts a la inauguració d'un fòrum que és l'avantsala de l'inici de curs de l'altre màster de la Complutense que codirigeix, orientat a ensenyar com captar fons per a les ONG, i que no ha estat cancel·lat ni és a l'epicentre de la investigació per tràfic d'influències i corrupció en els negocis que l'afecta. La Razón també comparteix una fotografia de Gómez a la presentació del màster i destaca que "la Moncloa arremet de nou contra Peinado des el Consell de Ministres". El diari no veu bé que la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, carregui contra el jutge Juan Carlos Peinado, acusant-lo de "sis mesos pedalant en el no-res" i insisteixi a "enquadrar tots els esdeveniments en una campanya per desgastar Pedro Sánchez". A l'Executiu ho qualifiquen com "un capítol més", i diuen que "ja res sorprèn" respecte a l'ajornament de la sentència de l'Audiència Provincial de Madrid.

Finalment, un altre tema que passa desapercebut en tractar-se d'una presa de possessió d'una presidenta molt lluny d'aquí, però que toca molt de prop, si es té en compte la crisi diplomàtica que hi ha: El País no ha oblidat que aquest dimarts ha pres possessió del càrrec com a primera dona presidenta de Mèxic Claudia Sheinbaum. La cerimònia a la Cambra de Diputats a la qual van assistir gairebé una vintena de mandataris internacionals i centenars de representants de països i organismes multilaterals, no va comptar amb la presència de Felip VI, que no havia estat convidat. Per cert, Sheinbaum no va convidar Sánchez ni Felip VI perquè el monarca no va respondre la carta que li va enviar al, fins fa poc, mandatari, Andrés Manuel López Obrador, el 2019 exigint una disculpa pública d'Espanya pel passat colonial i els abusos comesos durant la conquesta. López Obrador va enviar una missiva personal al rei Felip VI en la qual li proposava fer una cerimònia conjunta el 2021, coincidint amb el bicentenari de la independència de Mèxic, per tal que Espanya expressés "de forma pública i oficial el reconeixement dels greuges provocats" durant la conquesta. Lamentablement, aquesta missiva no va merèixer cap resposta de forma directa, i que ningú esperi amb ànsia perquè segurament no arriba mai. Què diuen la resta de portades d'aquest dimecres?

El País
El Mundo
ABC
La Razón
La Vanguardia
El Periódico
El Punt Avui
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!