El president de Ciutadans i candidat a la Presidència del govern espanyol, Albert Rivera, ha proposat aquest dijous que els partits polítics i les entitats que facin "apologia del separatisme, de la destrucció de la Constitució o de la violència" no rebin fons públics.

En un acte de Cs a Madrid juntament amb l'escriptor i filòsof Fernando Savater i l'actor i dramaturg Albert Boadella, Rivera ha posat l'exemple d'Arran, vinculada a la CUP, que recentment van protestar contra representants de Ciutadans que celebraven un acte a Barcelona.

Després d'assenyalar que els qui protestaven els van llançar pedres i ampolles, ha preguntat: "I el convoca un grup parlamentari? Un partit polític pot convocar un assetjament físic d'un altre partit amb diners públics?".

En la seva opinió, aquells partits i entitats que "no reconeguin la Constitució o la democràcia o facin apologia de la violència" no haurien de cobrar "un cèntim de diners públics". "Som un país democràtic i respectem que hi hagi partits independentistes, però una altra cosa és que els paguem la festa perquè facin escarnis", ha recalcat Rivera.

També ha criticat que formacions independentistes com ERC o el PNB tinguin grup parlamentari al Congrés amb "el mateix temps de paraula i els mateixos recursos" que Cs malgrat haver obtingut un percentatge de vot molt menor a nivell nacional. A més, aquests partits "condicionen els Pressupostos, les mocions de censura i les investidures," ha agregat.

Restablir la presència de l'Estat

El líder de la formació unionista ha rebutjat "els silencis i la permissivitat" amb el nacionalisme i s'ha negat a intentar acontentar els que "sempre estaran descontents". Segons el seu parer, el que cal aconseguir és que "l'Estat torni a ser present a tots els pobles d'Espanya", perquè en alguns llocs "ha desaparegut".

A la seva manera de veure, es necessita "un gran acord entre els partits constitucionalistes" --entre els que inclou al PSOE, al PP i a Cs-- per "rearmar políticament i intel·lectualment a l'Estat davant el nacionalisme" i el seu projecte "totalitari". "No pots dialogar amb gent que nega la Constitució i la democràcia", ha afegit.

Si no s'actua, Rivera creu que durant la pròxima legislatura l'independentisme a Catalunya passarà a representar-ne més del 45% de l'electorat que suposa actualment.

Una altra conseqüència serà, segons ha dit, que alguns espanyols continuaran sentint-se desprotegits quan els independentistes imposen vagues a la universitat, col·loquen l'estelada en un ajuntament o dificulten que s'estudiï en castellà a l'escola pública.

Savater i Boadella, contra l'independentisme

En relació amb això, Savater ha subratllat que la llei és l'únic que defensa els ciutadans de la "tirania". Dins del seu discurs de crítica al nacionalisme, el filòsof basc ha censurat que la reivindicació del dret a l'autodeterminació s'entengui com un "dogma religiós", i ha afirmat que no hi ha per què "acceptar-lo ni incorporar-lo a la legislació".

Boadella, per la seva part, ha criticat el "relat sentimental" del nacionalisme que, segons la seva opinió, es basa en "sentiments generalment baixos, primaris,", i l'ha acusat de manipular la història i tenir actituds xenòfobes.

El dramaturg català, que considera que els partits independentistes "no haurien de permetre's", ha apostat per desmuntar aquest relat a través de l'educació. Per això veu necessari acabar amb l'"adoctrinament" a les escoles i difondre el relat de "l'Espanya de les llibertats i la igualtat", a més d'aplicar la llei de forma "rigorosa" a Catalunya perquè si no, "això anirà a la separació".

Rivera ha assenyalat que fa anys que Ciutadans adverteix del que anaven a fer els partits nacionalistes a Catalunya. Però "no vull ser el malastruc que sempre encerta, vull solucionar-lo", ha manifestat, insistint que per a això es necessita la col·laboració del PSOE i el PP.

Igualment, ha reclamat cessar Quim Torra com a president de la Generalitat mitjançant l'article 155 de la Constitució i que l'Estat recuperi les competències en matèria penitenciària.