Arranca l'última jornada de la cimera de l'OTAN a Madrid. Darrere de si deixarà compromisos de les grans potències i un govern espanyol encara més dividit. Que la cimera era un punt de tensió entre el PSOE i Unidas Podemos havia quedat molt clar abans que aquesta comences, però les desavinences es prolongaran més enllà de la cimera, ja que els acords d'aquestes s'hauran de complir. El Congrés haurà de refrendar la petició del president Joe Biden d'incrementar de quatre a sis el nombre de destructors a la base de Rota. La ministra de Defensa, Margarita Robles, anticipant la negació de Podem a aquest augment de la presència militar estatunidenca, està buscant el suport entre les files del PP.
Segons informa El Confidencial, la ministra Robles va trucar el passat dimecres als responsables de relacions internacionals de Gènova, Esteban González Pons, per garantir que els populars voten a favor del nou acord amb els Estats Units. Els socialistes no confiarien en el bloc d'investidura per poder aconseguir el vistiplau del Congrés en l'ampliació de la presència militar estatunidenca, ja que no només Unidas Podemos ha expressat el seu rebuig a l'OTAN.
Per la seva banda, els populars ja haurien pres nota de les demandes de La Moncloa, ja que la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha afirmat a la COPE que "no fallaran als espanyols i estaran a l'altura de les circumstàncies". Això no implica que el PP ofereixi un xec en blanc al govern de Pedro Sánchez. Alberto Núñez Feijóo, líder dels populars, ha matisat que els socialistes hauran d'explicar exhaustivament el nou acord amb els Estats Units abans de comptar amb el seu suport, segons recull El Confidencial.
Més presència dels Estats Units
Aquesta cimera de l'OTAN conclourà amb una presència reforçada dels Estats Units arreu d'Europa. Concretament, augmentarà en sis països: Polònia, Romania, Espanya, Itàlia, el Regne Unit i Alemanya. A més, també tindrà més presència a la regió bàltica. Tot plegat com a resposta a la invasió russa d'Ucraïna. No és del tot una novetat, ja que com va recordar el president Biden en arribar a la cimera, a principis d'aquest any, els EUA van enviar 20.000 uniformats a Europa, cosa que eleva el nombre de militars nord-americans a la regió a 100.000.
Biden ha detallat alguns dels propers moviments estatunidencs a Europa. Per començar, els Estats Units establirà una caserna general permanent del Cos Cinquè de l'Exèrcit a Polònia i una brigada rotatòria addicional a Romania. A això se li suma l'augment de destructora a la base de Rota, cosa que augmentarà a sis la xifra d'embarcacions nord-americanes d'aquest tipus desplegades en aquesta base. A Alemanya, l'exercit dels EUA situaran una brigada d'artilleria de defensa aèria, un batalló de defensa aèria de curt rang i una brigada d'enginyeria amb uns 625 soldats en total. I a Itàlia ubicarà una bateria de defenses antiaèries, amb 65 militars.