“No existeix cap informació contrastada, dada tècnica rellevant o fet acreditat que vinculi les infeccions amb un suposat trencament de la seguretat nacional”. La ministra de Defensa, Margarita Robles, descarta taxativament que les infeccions amb Pegasus als mòbils del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i dels ministres de Defensa, ella mateixa, d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, afectessin la seguretat nacional. “Aquesta ministra no ha tingut cap coneixement que hagi existit cap compromís de la seguretat nacional derivada de les infeccions citades”, ha insistit. I ha assenyalat què la porta a arribar a aquesta conclusió: “No hi ha cap constància coneguda que els dispositius mòbils infectats continguessin informació classificada legalment com a secreta o reservada”.

 

En una compareixença en la Comissió Mixta de Seguretat Nacional, Robles ha posat en relleu que, davant d’això, “resulta clar que la seguretat nacional no s’ha vist afectada”, però afegeix sí que s’ha pogut veure afectada “la intimitat i dades personals” dels que eren titulars d’aquests mòbils. A més, ha recalcat què s’entén per seguretat nacional, d’acord amb la legislació vigent: “L’acció de l’estat dirigida a protegir la llibertat, els drets i benestar dels ciutadans, garantir la defensa de l’estat, els seus principis i valors constitucionals i contribuir a la seguretat internacional en compliment dels compromisos assumits”. “Res d’això no s’ha vist compromès respecte a les infeccions a les quals m’estic referint”, ha reblat.

Just ara fa un mes, el jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama va reobrir la investigació d’aquest suposat espionatge després de rebre noves dades de França sobre una causa duta a terme al país veí. Ell mateix havia arxivat el cas el juliol de l’any passat per “l’absoluta” falta de cooperació d’Israel. Tanmateix, a finals d’abril el magistrat va rebre una Ordre Europea de Recerca per part de França que incorpora una causa duta a terme el 2021 per múltiples infeccions amb Pegasus a personalitats de França. Una informació que, segons el jutge, si es compara amb els resultats de les anàlisis del Centre Criptològic Nacional sobre els dispositius del president espanyol i dels ministres, pot permetre avançar en les investigacions dels dos països per determinar l’autoria: “És possible establir comparacions entre les pistes trobades als diferents telèfons infestats per identificar una única font d’infestació”, va esgrimir per decretar la reobertura.

A l’espera de la comissió d’investigació sobre Pegasus

Aquestes declaracions de la ministra de Defensa arriben mentre la comissió d’investigació del Congrés dels Diputats sobre l’espionatge amb Pegasus a líders polítics, activistes, advocats i periodistes, impulsada per ERC, continua estancada i paralitzada. El Congrés li va donar llum verda el desembre fruit de l’acord entre els republicans i el PSOE per votar a favor de Francina Armengol com a presidenta de la cambra baixa i es va constituir a finals de febrer. Tanmateix, encara no ha començat a caminar. De moment, el poc que sabem són les persones que ERC i el PSOE volen que hi compareguin.

Els republicans demanen, entre altres, que se citi els dos últims presidents del govern espanyol, Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, i l’actual president de la Generalitat de Catalunya en funcions, Pere Aragonès. El seu llistat, d’un centenar de noms, també inclou Meritxell Serret (consellera d’Acció Exterior en funcions) i Roger Torrent (conseller d’Empresa i Treball en funcions), i diferents membres dels gabinets de Sánchez i Rajoy: d’una banda, Carmen Calvo (vicepresidenta primera del 2018 al 2021), Pablo Iglesias (vicepresident segon entre el 2020 i el 2021 i exlíder de Podemos), Nadia Calviño (vicepresidenta tercera del 2018 al 2023), Margarita Robles (ministra de Defensa des del 2018) i Fernando Grande-Marlaska (ministre de l’Interior des del 2018) i, d’altra banda, Soraya Sáenz de Santamaría (vicepresidenta entre el 2011 i el 2018) i María Dolores de Cospedal (ministra de Defensa entre el 2016 i el 2018).

Per la seva banda, el PSOE demana la compareixença de deu persones, entre les quals hi ha set càrrecs policials de Rajoy, com dos exsecretaris d’Estat de Seguretat (Francisco Martínez i José Antonio Nieto), dos exdirectors generals de la Guàrdia Civil (José Manuel Holgado i Arsenio Fernández) i dos exdirectors generals de la Policia Nacional (Ignacio Cosidó i Germán López).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!