Margarita Robles mai no desaprofita una ocasió per a esmenar la plana a Pablo Iglesias. En aquesta ocasió, la ministra de Defensa ha fet servir la presa de possessió del nou cap de l'Armada, l'almirall Antonio Martorell, per a respondre el vicepresident segon, després de qüestionar que a Espanya hi hagués una situació de "plena normalitat democràtica", entre altres per l'existència de presos polítics i exiliats. Robles li ha respost que Espanya és una "democràcia plena" i tot un exemple pel món, que les seves institucions "funcionen" i que no té "res a envejar" de cap altre país. Ho ha fet davant dels militars, que en els últims mesos han protagonitzat un soroll de sabres.

Així, la ministra de Defensa ha escenificat un cop més el xoc de posicions amb Unidas Podemos. Davant del JEMAD Teodoro López Calderón i tota la cúpula militar, Margarita Robles ha rebatut que "Espanya és una democràcia plena, una de les més avançades del món, amb unes institucions sòlides, amb drets i llibertats consolidades". Altres dirigents socialistes, com la vicepresidenta Carmen Calvo o la portaveu María Jesús Montero, també han desautoritzat Pablo Iglesias, que no obstant això s'ha mantingut ferm en les seves declaracions sobre les mancances de la democràcia espanyola.

Ja fa quatre dies que les paraules del vicepresident espanyol porten cua. Tot va esclatar diumenge passat, quan el líder de Podemos va qüestionar en una entrevista al diari Ara que no hi ha “una situació de plena normalitat democràtica” a l’Estat espanyol com a conseqüència de l’existència de presos polítics i exiliats. Lamentava la “situació d’excepcionalitat” en el moment que “els líders dels dos partits que governen Catalunya, un és a la presó i l’altre a l’exili”.

Iglesias es referma

Avui mateix, Pablo Iglesias s'ha refermat en les seves paraules. Ho ha fet en una entrevista a RAC1, en què el líder de Podemos ha assegurat que "les crítiques reforcen que el que vaig dir és una obvietat". El vicepresident segon ha avisat que "seguirà dient que vivim en una democràcia millorable malgrat les amenaces". Ha posat diversos exemples a banda de presos polítics i exiliats: des de la situació del rei emèrit fugit als Emirats Àrabs fins a la condemna al raper Pablo Hasél, passant pel bloqueig a la renovació de la cúpula judicial per part del Partit Popular. Ha respost a les crítiques dels socialistes: "Això no va de rànquings, ni de si la democràcia espanyola és millor que la russa. El debat és que tenim una democràcia que cal millorar, i defensar-la no és dir que és perfecta; és dir els defectes que té que són enormes i treballar per millorar-los".