La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha admès aquest dimecres que li “sorprèn” que Yolanda Díaz veti l’entrada d’Irene Montero a les seves llistes electorals, La socialista s’ha endinsat d’aquesta manera al conflicte entre Podemos i Sumar, situant-se més a favor de la ministra d’Igualtat que de la vicepresidenta segona del govern espanyol. “Jo no entenc la política de vetos”, ha arribat a manifestar; enmig d’una dinàmica de Yolanda Díaz per absorbir Podemos dins del seu partit i no deixar-ne pràcticament ni rastre de cara a la galeria, tallant el cap de la cara més visible dels morats.

“És sorprenent que si has treballat conjuntament amb algú, després decideixis que el vetes”, ha manifestat la ministra de Defensa en declaracions a RNE. A banda, ha assegurat que a l’electorat “ni li arriba ni li agrada” la continuada polèmica entre formacions d’aquest espai sobre qui ocupa un lloc en una llista i qui no o “si et trec encara que la setmana passada estigués amb tu”. Dit això, Robles ha defensat el PSOE de Pedro Sánchez com l’única formació que el 23-J pot representar el vot útil per frenar l’expansió del PP i el PSOE.

La ministra de Defensa també ha opinat sobre la relació governamental del PSOE amb els seus socis, i ha sostingut que sense “cap mena de dubte” hagués preferit que a l’estat espanyol els socialistes governessin en solitari. No obstant això, ha tret pit de la gestió de la coalició entre Podemos i els socialistes. “Hi ha hagut dues forces, cadascuna en la seva posició, però hem intentat treure polítiques conjuntes sempre pensant en les persones més vulnerables”, ha assegurat.

Les declaracions de Robles han arribat enmig d’una setmana en què Podemos pressiona Sumar per aconseguir que inclogui Irene Montero a les seves llistes. La ministra d’Igualtat és la cara més visible del partit i, per tant, el seu principal actiu polític. Els morats consideren que el veto a Montero es pot traduir en una desaparició gradual del partit. No obstant això, Podemos no mossega gaire aquesta setmana, i no està llançant gaires retrets cap a la vicepresidenta segona del govern espanyol, tot i tenir marge fins dilluns per arribar a un pacte definitiu que inclogui Montero.

La coportaveu de Podemos, Isa Serra, va insistir aquest dilluns que Yolanda Díaz ha de retirar el seu veto a Montero. I ho va justificar assegurant que és un gest que demostraria “respecte” per part de la líder de Sumar a la formació morada. Tot i voler deixar ben clar que no existeix cap risc de fractura entre les dues formacions de cara a la coalició, va explicar que divendres passat Podemos va signar un matrimoni electoral amb Sumar “sense acord” polític entre ambdós partits.