Un sucós contracte tancat durant el govern de Mariano Rajoy amb l'Aràbia Saudita, ara s'executarà amb el govern de Pedro Sánchez. Des de l'ombra, els borbons continuen mantenint bones relacions amb el règim saudita, primer va ser Joan Carles I i ara continua el llegat, Felip VI. També ho fan els governs, sigui PP o PSOE, amb l'objectiu que les relacions comercials i militars segueixin endavant tot i les advertències d'Amnistia Internacional a l'Estat espanyol d'afavorir formar militars en coneixements de guerra i armes a un país que porta anys atacant el Iemen.
Els mariners del règim de Salman bin Abdulaziz i del seu fill Mohamed bin Salmán estan rebent formació aquesta setmana a Ferrol sobre l'ús de vaixells de guerra. Les classes les dona Navantia, que també té la drassana a Cadis on s'estan construint cinc bucs de guerra o corbetes per aquest país, dins d'un macro contracte conegut com Al-Sarawat que des de Riad confien en que "elevi el nivell de preparació" dels seus militars i "consolidi la seguretat marítima de la regió i protegeixi els interessos del regne".
El negoci que la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha tirat endavant és molt sucós: 1.800 milions d'euros i una aliança de futur entre la companyia pública Saudi Arabian Military Industries i Navantia. Els mateixos saudites han estat els encarregats de fer públic aquest estret lligam amb les forces armades espanyoles.
El contracte, si compleix els terminis marcats, preveu que la companyia espanyola entregui el primer vaixell el gener del 2022. A canvi, la formació és molt extensa i en total s'han presentat 500 saudites per especialitzar-se en el seu ús en un curs exprés de dos mesos. Segons informa el digital Público, consultat al ministeri de Defensa sobre quina mena de formació es dona, aquest no ha contestat si es tracta de dret internacional humanitari o únicament qüestions bèl·liques.
Amnistia Internacional alerta que aquests vaixells seran utilitzats en la guerra al Iemen que condemna la població civil a la mort i la fam permanent per part "d'un país que comet contínuament crims de guerra". Amnistia també s'ha dirigit al govern de Pedro Sánchez a qui li exigeix el cessament immediat de les transferències d'armes a l'Aràbia Saudita i li recorda "l'obligació de respectar i fer respectar el dret internacional humanitari". Cal recordar que el Tractat sobre Comerç d'Armes subscrit per l'Estat espanyol, "prohibeix exportar-ne si el govern té coneixement que poden ser utilitzades per cometre greus violacions del dret internacional humanitari".
La denúncia de l'AI ha estat recolzada per FundiPau, Greenpeace i Oxfam. Des del 2018, alerten que Espanya "deixi de vendre d'una vegada equipament militar als saudites". Per la seva banda, el príncep hereu saudita Mohammed bin Salman, que actua com a ministre de Defensa i controla la política econòmica i energètica, va ser rebut pel rei espanyol Felip VI al palau de la Zarzuela quan tot just es va tancar el contracte.