La ministra de Defensa, Margarita Robles, no veu amb mals ulls la reforma del delicte de rebel·lió i sedició del Codi Penal, que és un dels compromisos que va deixar per escrit el govern espanyol després de la reunió de la taula de diàleg la darrera setmana de juliol. La també magistrada en excedència ha afirmat en una entrevista a Europa Press que "mai s'ha de tenir por a reformar el Codi Penal perquè és una resposta a les exigències de la realitat social", però ha volgut matisar que aquesta reflexió s'ha de fer "amb caràcter general" i que, en tot cas, cal evitar fer la reforma "per un cas concret". Robles ho ha dit en al·lusió a la possibilitat que aquest canvi legislatiu pogués propiciar el retorn del president Carles Puigdemont, de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i la resta de membres del Govern a l'exili. "Les reformes del Codi Penal s'han de fer perquè són una necessitat social, mai per a un cas concret; sempre hem dit que no s'ha de legislar en calent", ha reblat.
Sigui com sigui, la titular de la cartera de Defensa veu bé obrir el debat per "fer unes modificacions" al Codi Penal donat que "la realitat de 2022 és completament diferent a la de 1995". Tot i no fer referència a més delictes en concret que es puguin reformar, Margarita Robles ha assenyalat que ara "la forma d'atemptar contra la seguretat de l'Estat no ha de ser necessàriament d'una forma física, sinó que pot ser mitjançant l'ús d'amenaces híbrides o d'altra mena". Davant la petició dels seus socis de govern, Unidas Podemos, d'accelerar les modificacions pertinents en el delicte de sedició, Robles rebutja l'urgència perquè, a parer seu, aquests temes cal treballar-los amb "assossec, tranquil·litat i calma". "Jo, que vinc del món del dret, sé que no hi ha res pitjor que es puguin fer modificacions del Codi Penal sense la prudència necessària perquè després no respon a la realitat social i a les exigències", ha puntualitzat.
No veu garantida una majoria parlamentària
Amb tot, la ministra ha insistit en la necessitat de revisar el Codi Penal "amb sentit d'Estat" i amb l'objectiu d'arribar "al màxim acord" en tractar-se d'"una de les lleis més importants de qualsevol democràcia". Aquestes paraules recorden a les del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que en la roda de premsa de balanç del curs polític va defensar la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició, però evitava fixar-se terminis en al·legar que, ara com ara, no veu "una majoria parlamentària suficient per a fer-ho". Robles ho veu de la mateixa manera i recalca que "el Codi Penal és la Constitució en negatiu, ha de ser l'excepció i no la norma".