El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha celebrat l'acord entre el govern espanyol, Portugal i França per substituir el gasoducte Midcat per un corredor d'energia verda entre Barcelona i Marsella anomenat BarMar.  Es tracta d'un "nou corredor d'energia" que ha d'interconnectar la península Ibèrica amb la resta de la Unió Europea. "Catalunya serà una peça importantíssima de l'ecosistema europeu", ha afirmat el conseller. En aquest sentit, ha assegurat que el projecte és un "reforç" a l'aposta que la Generalitat està fent per l'hidrogen verd. "El fet que ens connectem a Europa a través d'un gasoducte submarí ens ajuda a fixar-nos com a node", ha remarcat. La intenció és que per aquest conducte circuli hidrogen verd, però també gas durant un període de transició.

El projecte de construcció del gasoducte MidCat, que havia de proveir de gas els països del nord d'Europa a través de Catalunya, no ha estat aprovat pel president francès, Emmanuel Macron. Així doncs, després d'una reunió amb el president espanyol i portuguès, Macron ha aconseguit que Sánchez faci marxa enrere. Així, el substitut serà un corredor verd, que connectarà Barcelona i Marsella, i que transportarà hidrogen. El projecte ha estat batejat amb el nom de "BarMar". La intenció és desenvolupar “un nou corredor d’energia” per interconnectar la península Ibèrica amb la resta de la Unió Europea a través d’un túnel que uneixi Catalunya amb França.

 

Aragonès espera que el BarMar obtingui fons europeus

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, espera que el gasoducte BarMar obtingui fons europeus perquè serà "una infraestructura estratègica". "Des del meu punt de vista, hauria de ser candidat a rebre fons europeus", ha defensat aquest divendres des de Brussel·les el president català. A la capital belga, Aragonès s'ha reunit amb l'eurocomissari de Mercat Interior per explorar "la contribució" catalana en la producció d'hidrogen verd i xips a la Unió Europea. Sobre quin tipus de poder de decisió tindrà Catalunya en el disseny i desenvolupament d'aquest projecte, Aragonès ha afirmat que hi participaran en els àmbits de la seva competència com "qüestions d'ordenació del territori del litoral" afectada per la canonada submarina.

"És una gran oportunitat per Catalunya", ha reivindicat. Segons l'acord entre Espanya, França i Portugal, el gasoducte estarà adaptat a l'hidrogen verd, una font d'energia per la qual aposta el Govern. El president Aragonès creu que aquest projecte "obre unes oportunitats extraordinàries" tenint en compte també l'aliança amb l'Aragó, Navarra, el País Basc: "El fet que una de les principals infraestructures europees en transport d'hidrogen tingui en un dels seus punts Catalunya ens converteix en un hub i això ens permet un desenvolupament de totes les indústries associades i de tota la cadena de valor", ha assegurat.