"S'ha fet justícia". D'aquesta manera ha celebrat l'expresident del Parlament i actual conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, la sentència absolutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L'òrgan judicial ha decidit que els quatre membres de l'anterior Mesa acusats (Josep Costa, Eusebi Campdepadrós, i Adriana Delgado, a més del mateix Torrent) no van cometre un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional el 2019 en haver admès a tràmit el debat parlamentari sobre la independència de Catalunya i la reprovació de la monarquia de forma genèrica. Després de l'anunci, que ja ha provocat una allau de reaccions (també al Parlament, on la majoria de diputats han celebrat la sentència entre aplaudiments), l'expresident de la cambra ha comparegut, juntament amb Delgado i els advocats Andreu Van den Eynde i Olga Arderiu per fer la seva valoració.
Roger Torrent ha agraït la feina dels juristes, i ha compartit la seva satisfacció per l'absolució, reconeixent també que no ho fa "tant en termes personals", sinó més aviat perquè la sentència és positiva per la cambra. "És una bona notícia per les causes que ja estan obertes, i especialment per a les futures meses del Parlament. No pot ser que facin la seva feina habitual sota l'espasa de Dàmocles de la judicialització permanent", ha retret. Però també per a les meses passades. I és que Torrent ha volgut recordar que la seva antecessora, Carme Forcadell, també va ser condemnada amb inhabilitació, juntament amb altres membres de l'òrgan, per desobediència per haver impulsat les lleis de l'1-O del 2017 (un judici que ara haurà de repetir-se). "Defensar la llibertat d'expressió i permetre els debats legítims al Parlament no és delicte. No és delicte avui, i tampoc ho era en l'època de Forcadell", ha advertit. Adriana Delgado també ha remarcat aquesta qüestió, afirmant que la inviolabilitat parlamentària ha d'existir per la Mesa de Torrent i també per la de Forcadell.
Sobre la inviolabilitat parlamentària n'ha parlat Van den Eynde. I és que Josep Costa ja ha anunciat que recorrerà la sentència del TSJC a instàncies europees perquè considera que no reconeix la sobirania del Parlament, advertint que "continua sent una vulneració de la democràcia, de la separació de poders i un atemptat contra la inviolabilitat parlamentària". Van den Eynde, per la seva banda, ha reconegut que la impugnació de la sentència és un debat "complex", tenint en compte que la sentència ha estat absolutòria. Però sí que ha admès que s'estan plantejant quins passos fer a continuació. "Haurem d'analitzar si convé recórrer la sentència de forma excepcional per garantir la inviolabilitat del Parlament", ha afirmat.
La composició del TSJC, sense Barrientos
D'altra banda, i després que Carles Puigdemont hagi aplaudit Costa per haver aconseguit apartar el magistrat Jesús María Barrientos del judici, Torrent ha admès que "no podia ser un jutge imparcial" perquè ja havia mostrat públicament les seves posicions polítiques contràries a l'independentisme. Més enllà d'això, l'expresident de la Mesa ha recordat que el procés "no s'hauria d'haver produït mai". "En aquesta casa s'ha de poder parlar de tot, i avui ho reafirmem", ha subratllat, afegint que no es pot coartar el debat ni la iniciativa parlamentària, en la mateixa línia que van defensar durant el judici.