L'aposta per una renovació de la cúpula d'ERC està marcant el panorama polític de la setmana. Aquest dilluns es va conèixer que uns 300 militants del partit —ara ja més de 500— havien signat un manifest on demanen una "renovació general de la cúpula dirigent". Entre els quals apareix el nom de la vicepresidenta en funcions, Laura Vilagrà; els consellers en funcions, Roger Torrent, Ester Capella, David Mascort, Meritxell Serret, Manel Balcells i l'alcaldable per Barcelona, Ernest Maragall, entre d'altres. Precisament, Roger Torrent ha defensat que en aquest moment s'ha de repensar el funcionament de l'organització tenint en compte els resultats de les últimes cites electorals. En una entrevista a RAC1, ha detallat que "des d'un punt de vist intern hi ha la intenció d'enfortir el projecte" i això implica una "renovació". En aquest sentit, ha matisat que el procés no va en contra de ningú, però que el partit necessita una "sacsejada", que ha d'incidir en la mirada "respecte al que no hem sabut transmetre a la ciutadania".

Cap fora de la política

El conseller d'Empresa i Treball, en funcions, ha assegurat que cal un procés de parlar internament "plantejar una renovació dels lideratges. S'han de canviar les cares". Sobre la necessitat que Oriol Junqueras faci un pas al costat, com ja han anunciat que faran Marta Rovira i Pere Aragonès, ha reflexionat sobre que ha de mantenir un paper dins de la formació "no podem prescindir d'ells". En aquest sentit, ha afirmat que tant Junqueras com Rovira han liderat el període de més èxit d'Esquerra "són peces importantíssimes de la història i del present d'ERC i a més han viscut la repressió més descarnada", precisament per això ha apostat perquè no sigui una "renovació traumàtica" per a ningú. 

Preguntat sobre si es proposarà a la presidència del partit, Torrent ha confessat que "tinc el cap més fora de la política que dins", tot i que ha assenyalat que en aquest moment només pensa a gestionar el que queda pendent al Govern. Malgrat que a priori ha tancat la porta a liderar el partit ha assegurat que vol formar part de la renovació "toca veure com fer el trajecte de reflexió". Sobre una possible repetició electoral, Torrent ha reconegut que no és una bona opció, però que no els hi fa por. "Si l'alternativa és pitjor, doncs haurem d'anar a la repetició electoral". 

Renovació a la cúpula d'ERC

La majoria dels consellers del Govern en funcions que són militants d'ERC aposten perquè el partit renovi els seus lideratges. Tant a Palau com a Calàbria aposten perquè la secretària general amb funcions de presidenta, Marta Rovira, i Oriol Junqueras facin un pas al costat i deixin pas a noves cares. Rovira vol abandonar el càrrec i creu que també ho ha de fer l'expresident Oriol Junqueras. Però ell estudia presentar-se a la reelecció, una aposta que no és ben vista, almenys, per la majoria d'ERC al Govern i a l'executiva. El manifest 'Reactivem ERC', que ja han signat 500 militants del partit, aposta per una "renovació general de la cúpula dirigent", segons una informació de RAC1 i l'ACN, on assenyalen que el manifest no el signarà —si no hi ha cap gir de guió— el conseller Joan Ignasi Elena, molt proper a Junqueras. De moment tampoc ho han fet Natàlia Mas ni Anna Simó. Al seu torn, Carles Campuzano, Gemma Ubasart i Quim Nadal no podrien signar el manifest, ja que no són militants d'ERC.

Així doncs, la majoria a Palau és partidària —com Rovira— que ERC renovi els lideratges de la seva cúpula al congrés del 30 de novembre. I segons ambdós mitjans, la tesi també la subscriu la majoria dels membres de la direcció executiva del partit, amb seu a Calàbria.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!