Roger Torrent recupera l'esperit de Carme Forcadell. El president del Parlament ha comparegut aquest dimarts davant dels mitjans de comunicació amb un discurs calcat al de la seva predecessora, condemnada a una dècada de presó per sedició. "Avui diem que ja n'hi ha prou", ha sentenciat.
Fa una setmana, Torrent i la resta de membres de la Mesa van rebre un nou avís del Tribunal Constitucional idèntic al que ja els havien notificat fa quinze dies. Els advertia de la seva obligació d'impedir qualsevol iniciativa que suposi ignorar la suspensió de les resolucions aprovades fa mesos sobre l'autodeterminació i la reprovació del Rei. Malgrat aquell requeriment, la Mesa ha admès a tràmit la proposta de resolució de Junts per Catalunya, ERC i la CUP que reitera la defensa del dret d'autodeterminació i la reprovació del Rei, dos punts suspesos pel TC.
L'explicació del president del Parlament és que no es pot permetre "deixar entrar la censura", que "hi ha una majoria que comparteix la necessitat de plantar-se davant dels intents d'emmordassar aquest Parlament". "Ja n'hi ha prou de dir de què podem parlar i de què no. Mentre jo sigui president, no permetré que es coarti la llibertat d'expressió dels diputats", ha sentenciat Torrent.
Es votarà després del 10-N
La proposta s'ha entrat per la via ordinària. Això vol dir que no es poden estrènyer els terminis perquè no s'ha demanat que es tramiti per la via urgent. Per tant, els independentistes no hi seran a temps per votar-la durant el ple que comença aquest dimecres, sinó que caldrà esperar al següent, que no serà fins després de les eleccions espanyoles del 10-N.
Cs, PSC i PP ja han avançat que demanaran a la Mesa que reconsideri l'admissió a tràmit de la proposta.
Quines conseqüències? Pot actuar la Fiscalia?
Torrent ha repetit diverses vegades durant la seva compareixença que assumirà les conseqüències derivades de l'impuls de la proposta de resolució. Ara bé, quines poden ser aquestes conseqüències?
Segons apunten fonts jurídiques a ElNacional.cat, fins que la Mesa no decideixi publicar el document i incorporar-lo a l'ordre del dia d'un ple per procedir a la votació, no hi hauria d'haver repercussions.
Si finalment es porta a votació, llavors sí que la Fiscalia podria decidir actuar d'ofici i querellar-se contra Torrent i la resta de membres independentistes de la Mesa del Parlament. És a dir, Josep Costa (JxCat), Eusebi Campdepadrós (JxCat) i Adriana Delgado (ERC). Abans, caldria que el TC notifiqués que s'ha desobeït el requeriment que els va enviar fa uns dies advertint-los que podrien incórrer en responsabilitats penals si insistien en la línia de resolucions ja suspeses.
En qualsevol cas, la proposta presentada aquest dilluns podria acabar sent modificada d'aquí a que arribi a votació, ja que s'iniciarà un període d'esmenes que permetrien retocar el redactat. Sobretot pel que fa al punt conflictiu que és el que parla de "reiterar tants cops com calgui la defensa del dret d'autodeterminació i la reprovació de la monarquia".
El precedent dels 11 anys i mig de condemna als quals el Suprem ha sentenciat Carme Forcadell inquieten els seus successors. En el seu cas, el motiu de la condemna radica en haver permès que el Parlament tramités la DUI. Pel mateix fet, l'anterior Mesa del Parlament espera nova data per el judici per desobediència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.