L'article 24 del Reglament del Parlament estableix els supòsits pels quals un diputat perd la seva condició de parlamentari: la seva defunció, que ell mateix hi renunciï, que s'acabi la legislatura o que hi hagi una sentència ferma. Cap d'aquestes causes no afecten Quim Torra, si més no, encara. És l'argument principal que esgrimeix el president del Parlament per fer oïdes sordes a l'ordre de la Junta Electoral Central d'apartar el president del seu escó. "Segueix sent diputat de ple dret". La cambra inicia ara un seguit de tràmits jurídics per recórrer la decisió.
Tant Roger Torrent com el seu equip consideren, com Torra i el seu entorn, que la Junta Electoral Central no té competències, en cap cas, per expulsar un diputat que ha pres possessió del càrrec. Així ho ha explicat públicament en una compareixença davant dels mitjans de comunicació, un cop conegut el veredicte del Tribunal Suprem de rebutjar la petició de Torra perquè ignorés la decisió de la JEC per inhabilitar-lo. "No concorre cap dels supòsits que planteja el Reglament del Parlament", ha manifestat Torrent, "la JEC no és un òrgan competent per retirar l'acta de diputat a ningú".
Entre avui i dilluns es preveu que la Junta Electoral de Barcelona comuniqui al Parlament l'execució de la resolució de la JEC, declarant vacant l'escó de Torra i designant la següent a la llista de JxCat, Ferran Mascarell. En qualsevol cas, Torrent garanteix que el president seguirà sent diputat i que com a tal podrà votar al proper ple -que se celebra el 22 de gener-. En aquest sentit, s'ha compromès a mantenir-se "ferm en la necessitat defensar els drets fonamentals" siguin quines siguin les possibles conseqüències penals. Durant la seva intervenció ha aprofitat per defensar "la via del diàleg i la negociació" que ha emprès ERC, perquè "cap tribunal resoldrà el conflicte polític, només ho farà la política". Dimarts vinent els serveis jurídics de la cambra presentaran oficialment un recurs al Tribunal Suprem contra la inhabilitació de Torra, recollint tots els arguments exposats anteriorment. Fonts properes a Torrent asseguren que "aguantaran la posició".
Pot ser president sense ser diputat?
A mitjans de desembre, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar el president de la Generalitat a un any i mig d'inhabilitació per no haver tret la pancarta per la llibertat dels presos independentistes en el termini que li marcava la JEC. Aquella sentència no és ferma, perquè està pendent d'un recurs al Tribunal Suprem que ni tan sols s'ha presentat encara. Això vol dir que encara no cal aplicar la inhabilitació, perquè hi ha la possibilitat que l'alt tribunal modifiqui la pena.
Com que aquest pronunciament definitiu pot trigar mesos a arribar, Cs i el PP van activar un camí exprès per destituir Torra a través de la Junta Electoral. Ho van fer al·legant que es tracta d'una "causa d'inelegibilitat sobrevinguda". La JEC ha comprat l'argument i ha ordenat que es declari vacant l'escó que ocupa Torra. Amb tot, deixa en mans del Parlament la decisió final sobre si pot seguir o no exercint el càrrec de president de la Generalitat. A partir d'aquí s'obren dos fronts.
L'un, si tractant-se d'un òrgan administratiu, la JEC pot decidir apartar un diputat electe del Parlament. Roger Torrent, així com JxCat, ERC, la CUP i els comuns defensen que no. L'altra qüestió és si en cas que acabés perdent la condició de diputat, podria seguir sent president. Aquí, fins i tot membres del PSC reconeixen en privat, i en línia amb el que consideren els independentistes i els comuns, que no hi hauria inconvenient. I és que l'únic que diu la llei és que per ser investit president cal ser diputat. Enlloc diu, en canvi, que calgui mantenir l'escó per seguir en el càrrec.
Per tant, segons defensa la majoria de la cambra, l'únic escenari que podria posar en qüestió la continuïtat de Torra com a president seria una resolució definitiva del Tribunal Suprem confirmant la condemna d'inhabilitació que va dictar el TSJC com a resultat del judici per la pancarta.