Frustració i esperança. Aquests són els estats d'ànim amb els quals es podrien definir avui les editorials dels principals diaris de Madrid, que mostren la seva desil·lusió perquè el Parlament torna a estar presidit per un independentista i atribueixen aquesta gesta a Catalunya en Comú, mentre que aplaudeixen el discurs del nou president de la cambra catalana que la CUP va criticar i el PP va arribar a gairebé lloar.
Malgrat que el discurs de Roger Torrent fos "conciliador", la premsa espanyola mostra certa precaució a l'hora de donar per fet que el canvi de presidència a la cambra catalana suposarà un canvi radical en el rumb de la política catalana perquè encara cal investir un president del Govern, encara que no poden guardar-se per a ells la il·lusió que els brinda que el partit que governa l'estat espanyol constatés "normalitat" en la sessió constitutiva del Parlament, així com que subratllessin que les paraules de Torrent demostren una "ruptura" amb Carme Forcadell.
Això els dona força i això els fa citar el nou president a treballar "dins de la legalitat" espanyola, així com "per a tots els catalans", mentre pretenen deixar clar que la majoria de la ciutadania de Catalunya volen que la política torni a la "normalitat" i "rectifiqui".
Aigua i oli
ABC, sense pèls a la llengua, es dona el permís de titular la seva editorial amb la frase "No podrà investir-se un delinqüent" —encara que no nomenen el president en funcions fins a l'últim paràgraf del text— i en ella es dediquen a carregar contra Podemos i els comuns per haver-se convertit en el "cooperador necessari de l'independentisme per controlar el nou Parlament".
Posant una mirada al futur, es lamenten que tant el líder de Catalunya a Comú, Xavier Domènech (o Xabier Doménech com li bategen ells), com el de Podemos, Pablo Iglesias, "ja no amaguen cap objecció en aparèixer com a palmers del separatisme" i, agafant-se al discurs de Ciutadans, vinculen "la seva confusa ambivalència" amb el fet que no hi hagi un president del Parlament del partit d'Inés Arrimadas.
Això sí. Malgrat acabar admetent que "Ciutadans i Podemos són aigua i oli", critiquen en aquest punt la líder de la formació taronja per "no haver fet ni tan sols la temptativa d'intentar una negociació política per normalitzar l'esperpent en què s'ha convertit la política en aquesta autonomia" i aprofiten per retreure a Cs el fet de no haver cedit un diputat per al PP, que es quedarà en el grup mixt amb la CUP.
Després de repassar els moviments de Cs i Catalunya en Comú, ABC assenyala —una altra vegada— que "Carles Puigdemont no podrà ser investit president mentre segueixi fugit, ni està clar que, més enllà del tacticisme oportunista del partit de Oriol Junqueras, ERC el vagi realment a consentir", mentre asseguren que Catalunya " està en espera d'un candidat independentista de nova extracció, sense antecedents ni horitzó penal en potència, i amb capacitat de maniobra política per reencarrilar l'acció de govern".
"Proclamació d'un delinqüent"
Malgrat això, sembla que no estiguin massa convençuts de les seves paraules ja que demanen a Rajoy que "impugni i sol·liciti l'anul·lació de qualsevol acte prohibit per la llei que perverteixi abusivament el reglament de la Cambra per impedir inexorablement la proclamació d'un delinqüent".
Ara bé. Fins que no arribi aquest moment, auguren que "Puigdemont, ERC, la CUP i Podemos continuaran convertint cada sessió del Parlament a l'enèsima gota que curulli la paciència dels catalans" intentant, segons la seva opinió, "mil maniobres per silenciar i humiliar el bloc constitucionalista".
Aquesta vegada, però, el diari citat no ha obert la seva portada amb la qüestió catalana i simplement esmenten la presidència de Torrent al Parlament en la seva segona portada i en forma de breu.
A les trinxeres
Mostrant certa decepció perquè al seu parer la XII legislatura "no sembla que vagi a cosir la bretxa que la quimera independentista ha obert en la convivència", El Mundo descriu Torrent com "un independentista alineat durant els últims mesos amb la facció més radical d'ERC".
En la seva editorial, batejada sota el títol "Catalunya segueix a les trinxeres", es lamenten de què la configuració del Parlament no "tornaran la política catalana a la normalitat institucional" i encara menys quan "si l'independentisme ha pogut situar a un dels seus al capdavant de la Cambra catalana ha estat gràcies a la confluència catalana de Podemos", que, a més, va donar peu —sempre segons el diari esmentat— a què "Puigdemont i la resta d'escapats no sol·licitessin la delegació del seu vot".
Justament per això, assenyalen directament als comuns per "constituir un llast no només per a Podemos sinó per a la unitat nacional i l'ordre constitucional" per a, al final, acabar admetent que "el discurs de Torrent va sonar conciliador, i que no va escatimar en crides a la necessitat de tornar a la 'normalitat'".
El Mundo acaba la seva editorial aplaudint que la CUP reaccionés "censurant el to" del discurs del nou president del Parlament, mentre que el PP ho va fer "elogiant-lo" encara que, posen en relleu, "el problema d'aquesta retòrica és que ja la hi escoltem a Carme Forcadell a l'engegada de la legislatura passada, el full de ruta del qual va derivar en un cop l'Estat de dret".
De moment, lamenten que "l'independentisme hagi pres el control de la Mesa", però també mostren un bri d'esperança en què Torrent "sigui el president de tots i respecti la llei".
Un Parlament pres
Per a La Razón és un bon senyal que el nou president del Parlament no esmentés la República catalana com sí que va fer la seva antecessora, Carme Forcadell, en el seu discurs de presa de possessió del càrrec. Els de Francisco Marhuenda confien que "el nou temps polític del Principat suposi el retorn a la legalitat i a una manera d'actuar des de les institucions catalanes que tingui en compte el conjunt dels ciutadans i no només a una part dels mateixos".
Precisament per això, la seva editorial es titula "Oportunitat per rectificar" i en ella aplaudeixen, com El Mundo, que la CUP es queixés del discurs de Torrent, del qual, això sí, adverteixen que "estem en els prolegòmens de l'exercici polític que ahir va començar". Ara ve el pitjor: la investidura d'un president que, molt es temen, podria ser Puigdemont, que podria "significa condemnar la comunitat a una nova legislatura frustrada".
Una legislatura que, de moment, el panorama que dibuixa és que serà "un Parlament pres de Puigdemont" com així assenyalen a la seva portada, on també destaquen que si Torrent és president de la cambra catalana és "gràcies als vots dels diputats presos".
Però no només va ser gràcies als vots dels presos polítics, si no també dels comuns que, ara sí, "ha pres partit pel bloc secessionista" i avisen de què "i podria facilitar l'elecció d'un president de la Generalitat no contaminat".
Per acabar, i sense tenir en compte els resultats de les eleccions del 21-D, asseguren que "la majoria dels ciutadans, a Catalunya i en la resta d'Espanya, esperen que la racionalitat torni a les institucions catalanes parell poder continuar construint un futur més pròsper, que deixi enrere els traumes de la crisi". Per tot això, consideren que "és temps de rectificar".
L'amenaça
El País, en la seva línia ja habitual, obre la seva portada amb el títol "Els separatistes amenacen amb Puigdemont o eleccions", una notícia que sembla que acompanyin amb el pacte entre Corea del Nord i Corea del Sud per formar un sol equip femení d'hoquei sobre gel i desfilar juntes.
En la seva editorial, "El dilema de Torrent", posen a sobre de la taula que ara "el Parlament haurà de demostrar si torna a la normalitat o desafia la llei", però molt es temen que la intenció del president de la cambra serà "l'intent de promoure des de la Mesa del Parlament la investidura del fugit expresident Carles Puigdemont, sigui mitjançant una reforma del reglament de la Cambra o qualsevol altre ardit polític o legal".
Això, al seu parer, demostraria que l'independentisme "pretendria, una vegada més, utilitzar les institucions de tots els catalans per a, forçant la legalitat, abocar la XII legislatura catalana a un enfrontament que podria desembocar bé en el manteniment o nova aplicació de l'article 155, sense descomptar una hipotètica dissolució del Parlament i la convocatòria d'unes noves eleccions".
Justament per això, citen a Torrent a "fer honor a les paraules que va pronunciar ahir a la seva presa de possessió i, sobretot, desatengui les d'aquells a Junts per Catalunya, ERC i la CUP que afirmen no concebre cap altre escenari que la investidura de Carles Puigdemont" perquè ell és "lliure de causes judicials". I això, per a ells, és important.