Damunt la taula de la consellera d'Economia, Alícia Romero, hi ha la patata calenta del Govern de Salvador Illa, el nou finançament. I, com no podia ser d'una altra manera, el nou model s'ha convertit en un dels protagonistes de la compareixença de la consellera aquest dilluns a la comissió d'Economia del Parlament. La intervenció, a més, s'ha vist precedida per unes declaracions de la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, que ha insistit, com ja va fer dimarts passat, que la prioritat de l'executiu és ara acordar els nous pressupostos i no el nou finançament. També aquest matí, el president espanyol, Pedro Sánchez, havia assegurat davant dels diputats del PSOE que el nou model de finançament serà el mateix per a tots els territoris.

Tot i que en la seva compareixença la consellera ha reiterat el compromís del Govern amb l'acord tancat amb el partit de Marta Rovira, Esquerra ha aprofitat el debat en comissió per advertir a Romero sobre qualsevol possible retard en el compliment del pacte. “Se’ns fa molt difícil imaginar com poden avançar amb els pressupostos de la Generalitat sense que el finançament també avanci. Endarrerir el finançament és endarrerir els pressupostos”, ha advertit el diputat Albert Salvadó. El diputat republicà ha puntualitzat que el Govern del PSC no ha de millorar el sistema de finançament, sinó que "només tenen una majoria per desplegar el pacte signat per un concert solidari". "Si no s'aconseguís hi haurà dificultat per aconseguir res més", ha reblat.

Tossudament

La consellera ha evitat entrar en concrecions, com també ha evitat etiquetar el model de finançament pactat amb ERC, més enllà de descriure'l com a singular. Ha assegurat que es tracta d'un finançament que s'inspira en l'Estatut del 2006 i que el Govern treballa "tossudament" amb la voluntat de tirar-ho endavant. A més, segons Romero, és un bon moment per abordar el nou finançament perquè hi ha a Madrid un "govern que està amatent, que emfatitza".

La titular d'Economia, però, també ha volgut deixar clar que el nou model de finançament no serà fàcil. Ha recordat que l'Agència Tributària de Catalunya haurà de recaptar, inspeccionar i liquidar els impostos de Catalunya, "tots", i que avui l'ATC té només 874 treballadors, que ha comparat amb els 950 que té la Diputació de Barcelona. "El repte que tenim és gegantí", ha emfatitzat. Segons l'acord d'investidura, el 2026 la Generalitat haurà de gestionar l'IRPF dels catalans.

La consellera també ha volgut sortir al pas dels recels que ha aixecat la proposta a altres comunitats i ha advertit que quan es va posar en marxa l'actual model l'Estat va posar més diners al sistema, amb la qual cosa tothom va rebre més fons. "Quan a Catalunya va bé, Espanya va bé", ha reblat recuperant una vella màxima socialista.

Junts i el concert

El portaveu de Junts, Toni Castellà, ha anunciat que farà una "oposició de guant de seda però puny de ferro" però ha evitat entrar al cos a cosa que havia protagonitzat aquest dilluns al matí el diputat Josep Rius amb el conseller de Presidència, Albert Dalmau. Castellà ha assegurat que els seus diputat faran costat al nou model de finançament si es tracta d'un concert econòmic, però no ha amagat l'escepticisme, després d'escoltar les declaracions de Pedro Sánchez. "Els ha desautoritzat? O era un pacte enganyós?", ha interrogat a la consellera, a qui ha retret repetidament l'herència que els dos tripartits van deixar a Catalunya i li ha recordat que amb 42 diputats no pot parlar d'estabilitat al Govern.

Des del PP, Míriam Casanova, ha demanat que abans de pactar un nou model de finançament es faci una auditoria completa de les finances del Govern, mentre que David Cid, dels comuns, ha reclamat valentia i pedagogia a Romero perquè Catalunya necessita un nou finançament.