La vulneració de la llibertat d'expressió dels independentistes catalans arriba al Consell d'Europa. Esquerra Republicana ha celebrat un acte aquest dilluns a la seu d'aquest òrgan a Estrasburg, en el qual han intervingut l'exconseller Raül Romeva, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'advocat Andreu Van den Eynde. Sota el títol 'Drets polítics en Democràcies completes: El cas català', els assistents han exposat com han estat víctimes de la repressió per part de l'estat espanyol i les repercussions que això té en la salut de la democràcia, tant a escala estatal com a la resta d'Europa.
Romeva: "Estem aquí per recordar que això no s'ha acabat"
Raül Romeva ha començat el torn de parlaments introduint-se com un "defensor dels drets fonamentals" primer de tot. De fet, en la seva intervenció ha recordat que, com ell, moltes de les persones a favor del referèndum d'autodeterminació es consideren federalistes o partidaris d'altres solucions a la qüestió catalana. El que els uneix, ha defensat, és que com la gran majoria de la societat catalana, estan convençuts que l'única manera de resoldre el conflicte és a través d'un referèndum: "La immensa majoria dels qui defensen la causa i assumeixen riscos ho fan per conviccions democràtiques, no per interessos nacionalistes", ha assegurat l'exconseller. En aquest sentit, ha opinat que no cal ser independentista per "defensar els drets democràtics", i per això ha denunciat que l'Estat hagi "polititzat el poder judicial" i que els líders condemnats per l'1-O van passar "1221 dies a la presó per convocar un referèndum que bàsicament és una eina per saber què pensa la gent". "Estem aquí per recordar que això no s'ha acabat, què això no va de nosaltres individualment", ha afegit.
Forcadell: "Encara no sabem com acabarà"
Per la seva banda, Carme Forcadell ha començat la seva intervenció agraint al Consell d'Europa que li permeti expressar-se en català. En la seva exposició, ha explicat que la van condemnar a 11 anys i mig de presó per "permetre un debat al Parlament", una acció suposadament "protegida per la llibertat d'expressió i la inviolabilitat parlamentària", perquè "la mesa del Parlament no pot decidir què es debat i què no". A més a més, Forcadell ha retret que el judici a la resta de la Mesa s'hagi celebrat al TSJC, perquè els fets van passar a Catalunya, i que això demostra que la seva condemna va ser "desorbitada" i arbitrària. Amb tot, ha reconegut que la sentència del Suprem "era totalment imprevisible", i que fins al dia d'avui, amb la revisió dels indults per part del Tribunal Suprem-- "la veritat és que no sabem, encara, com acabarà", ha lamentat.
Van den Eynde: "He estat víctima d'espionatge"
En el seu torn, l'advocat d'Oriol Junqueras i altres membres d'Esquerra Republicana ha recordat els punts claus de la seva defensa en el judici per l'1-O: "L'organització d'un referèndum il·legal va ser derogada el 2005. Com que ja no era un delicte, van optar per respondre amb repressió", ha afirmat Van den Eynde, que també ha denunciat un "ús partidista de l'estat de dret" en la persecució de l'independentisme. En la mateixa línia que Romeva, l'advocat ha insistit que els líders independentistes van ser "condemnats per promoure idees arrelades en la democràcia". A més a més, Van den Eynde també ha aprofitat la seva intervenció per recordar que ha estat víctima del ciberespionatge amb el programari Pegasus al mateix temps que ha defensat els seus clients, per a ell una prova més que "les violacions de drets humans" per part de l'Estat contra l'entorn de l'independentisme "encara continuen".